Radar · Miljö

Ny studie: Regnskog som skövlats kan återhämta sig inom ett årtionde

En glimma av hopp? En ny studie pekar på att om vi bara kan hålla tassarna borta så kan tropisk skog återhämta sig snabbt.

Om vi bara förmår oss att lämna mark som skövlats i tropikerna orörd har naturen en förvånande kapacitet att läka sig själv. Detta enligt en ny studie, publicerad i Science.

Regnskogarna i tropikerna är en av nyckelspelarna i vår kamp för att bromsa uppvärmningen av planeten, samtidigt som de betraktas som ”hot spots” för den biologiska mångfalden. Men skogarna minskar, år för år. Enligt en studie från 2019 rör det sig om 5,5 miljoner hektar tropisk skog som förloras årligen, för att ersättas med olika typer av jordbruk. Men de goda nyheterna är att ekosystemen kan återhämta sig snabbt – om vi bara lämnar de skövlade områdena ifred.

– Jag blev förvånad över hur snabbt det gick, säger Lourens Poorter, ekolog vid universitetet i Wagening i Nederländerna och studiens huvudförfattare, till Washington post.

Läs mer: Cop26: Skogen ska räddas – men är det tillräckligt?

Enligt rapporten kan mark där skogen skövlats återhämta sig inom ett årtionde. Inom 25-65 år kan en stor del av artdiversiteten och lagren av träd och växter komma tillbaka tack vare de goda växtförhållandena i tropikerna vad gäller värme och fukt.

Men förutsättningarna måste vara rätt. Jorden får inte vara allt för degraderad och den ursprungliga skogen inte ligga allt för långt bort. Samtidigt är det alltid att föredra att skydda skog, enligt Lourens Poorter, då det tar runt 100 år innan skogen blir helt återställd. Både i fråga om växt och djurliv – men också när det kommer till hur mycket koldioxid den binder.

Under Cop26 I Glasgow lovade hundratals länder att arbeta för att stoppa avskogningen i världen. Men man lovade också restaurera skogar. Att helt enkelt låta mark som skövlats på tropisk skog vara skulle kunna bli ett billigt sätt att uppfylla restaureringsdelen av det löftet.

Studien som publicerats i Science går att läsa här.