Radar · Miljö

Ny maning i EU: Ta tåget!

Ett Pågatåg rullar fram i Skåne.

Fler och snabbare tåg och lättare biljettköp ska bädda för mer hållbara transporter i Europa. Nu kommer nya krav och uppmaningar från EU-kommissionen.

Med en hel rad nya planer och förslag under den närmaste veckan försöker EU:s klimatgeneral Frans Timmermans agera jultomte för miljön.

Första delen kommer under tisdagen med förslag för ”hållbart resande” och riktlinjer för hur klimatomställningen ska vara rättvis för alla.

”Dagens förslag sätter europeisk rörlighet på spåret mot en hållbar framtid: snabbare europeiska tågförbindelser med biljetter som lätt kan hittas”, hälsar Timmermans i ett pressmeddelande.

Bland annat utlovas förslag under nästa år för att underlätta för konsumenterna att hitta och boka tågbiljetter till bästa pris. I en handlingsplan ingår också försök att få till momsfrihet på tågresor över gränserna och få till fler nattåg. Ungdomar ska särskilt lockas med hjälp av löften om återbetalning vid resor till studieorter inom Erasmus-samarbetet. På de transportleder som ingår i EU:s prioriterade transportnät (TEN-T) ställs krav på att det senast år 2040 ska gå att köra tåg i minst 160 kilometer i timmen.

I riktlinjerna för en rättvis klimatomställning ingår uppmaningar till medlemsländerna om att bland annat arbeta med skräddarsydd arbetsförmedling, omskolning och skatterabatter med hjälp av pengastöd från den stora omställningsfond som kommissionen vill inrätta.

Under onsdagen kommer fler färska klimatförslag, exempelvis om vätgas, energiupphandling, nya miljökrav på byggnader och utsläpp av metangas.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV