Radar · Utrikes

Inga straff för dödlig drönarattack i Kabul

Förstörelsen inspekteras efter den uppmärksammade drönarattacken den 29 augusti, då tio civila dödades i Kabul.

Inga amerikanska soldater kommer att straffas för den drönarattack i Kabul i augusti som dödade tio civila, varav sju barn, och som beskrivs som ett ”tragiskt misstag”.

Det förödande drönarangreppet var inte ett resultat av enskildas försumlighet, utan ett generellt haveri, uppger USA:s försvarshögkvarter Pentagon.

Attacken utfördes den 29 augusti, i samband med det amerikanska tillbakadragandet från Afghanistan. USA har uppgett att man trodde att en terroristattack från IS kunde var nära förestående och besköt en bil som man antog var lastad med ammunition. I själva verket dödades en man som arbetade för en amerikansk hjälporganisation och hans familjemedlemmar.

–Det var ett haveri i processen, i utförandet och det processuella händelseförloppet, säger talespersonen John Kirby efter det att försvarsminister Lloyd Austin tagit del av en intern genomgång och granskning av attacken.

Inget ansvarsutkrävande

Granskningens slutsats är att ingen kan anses vara personligt ansvarig för angreppet och att misstaget inte orsakades av tjänstefel eller dåligt ledarskap, enligt Kirby. I stället för att utkräva ansvar listar rapporten en rad åtgärder som bör genomföras för att undvika liknande händelser i framtiden.

Pentagon har tidigare uppgett att man kommer att betala ersättning till offrens anhöriga och att man ska hjälpa de överlevande familjemedlemmarna att komma till USA.

– Attacken genomfördes med en genuin övertygelse om att den skulle stoppa ett nära förestående hot mot våra soldater och de som evakuerades, men det var ett misstag, sade toppgeneralen Kenneth McKenzie i september.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV