Radar · Inrikes

Protest i centrala Stockholm mot marknadshyror

På söndag infaller protestdagen för kampanjen "Nej till marknadshyror".

På söndag väntas flera organisationer arrangera protester mot regeringens planer på att införa fri hyressättning på nybyggda hyresrätter. För att lyfta frågan ytterligare inför protestdagen genomförs en så kallad tältaktion i centrala Stockholm.

Som en del av januariavtalet har Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet kommit överens om att införa fri hyressättning vid nybyggnation samt att se över lägenheters hyresnivå i förhållande till läge och standard.

Detta har resulterat i att kritiska röster har höjts från en rad olika håll, bland annat från Vänsterpartiet och Stockholms Studentkårer. Man pekar bland annat på att det kommer leda till höjda hyror, inte bara för hyresgäster i nybyggda bostäder utan i förlängningen för alla hyresgäster.

Nu på söndag infaller protestdagen för kampanjen ”Nej till marknadshyror” som samlar föreningar, organisationer, med mera, i gemensamma demonstrationer på flera platser i landet.

För att uppmärksamma frågan inför söndagen genomförs också en så kallad tältaktion på Medborgarplatsen i centrala Stockholm under onsdagen. Så många tält som möjligt kommer resas på torget för att lyfta frågan. Man uppger dock att antalet deltagare har begränsats till åtta personer. Detta för att aktionen ska vara coronasäker.

– Unga är idag oroliga över om de kommer kunna flytta hemifrån. I ett system med långa kötider, korttidskontrakt, brist på ungdomslägenheter, höga hyror och parasitära hyresvärdar är det många som tvingas bo kvar hemma eller soffsurfa hemma hos kompisar, säger Vilgot Karlsson, medlem i Unga Socialister, som arrangerar aktionen.

Förutom Unga Socialister uppges även medlemmar från Ung Vänster och Revolutionär Kommunistisk Ungdom närvara.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV