Radar · Miljö

”De rikaste måste ta större ansvar för sina enorma koldioxidutsläpp”

En procent av de rikaste står bakom dubbelt så mycket koldioxidutsläpp som hälften av alla världens fattigaste, enligt en rapport från The Conversation.

”Förorenar-eliten”, den rikaste en procenten i världen, måste radikalt ändra sina sätt att leva för vi ska kunna tackla klimatförändringarna, enligt en ny rapport från brittiska Cambridge Sustainability Commission on Scaling Behavior Change.

Det är framförallt den rikaste procenten i världen som radikalt bör ändra sin livsstil för att göra skillnad mot klimatförändringarna. Det menar forskarna från brittiska Cambridge Sustainability Commission on Scaling Behavior Change.

”Vi måste minska överkonsumtion och det bästa stället att börja är minska överkonsumtionen bland de rikaste, som bidrar med mycket mer än sin andel av koldioxidutsläppen, säger en av rapportförfattarna, professor Peter Newell, från Sussex University, för BBC.

Enligt Cambridge-forskarna bidrog de rikaste 5 procenten ensamma med 37 procent av utsläppstillväxten mellan 1990 och 2015.

Målen i Parisavtalet kan inte uppnås utan radikala förändringar av vår livsstil och förändrade beteenden, särskilt bland de rikaste samhällsmedlemmarna."

Nätverkets The Conversation graf visar miljardärernas utsläpp i koldioxidekvivalenter
Nätverkets The Conversation graf visar miljardärernas utsläpp i koldioxidekvivalenter. 

De allra rikaste enorma koldioxidutsläpp

Även nätverket The Conversation granskat växthusgasutsläppen bland några av världens rikaste och som Supermiljöbloggen uppmärksammade i förra veckan. I nätverkets granskning granskades enbart personernas livsstil, utsläppen från företagen som personerna äger utelämnads.

De 20 miljardärerna som granskades hade ett genomsnittligt utsläpp på 8 190 ton eller 1 600 gånger större utsläpp än det globala genomsnittet.

En av de främsta orsakerna till de höga utsläppen är att miljardärerna äger och reser med lyx-yachter, privatjet och helikoptrar.

Roman Abramovich var i särklass den bland miljardärer som släppte ut mest – med ett årliga utsläpp på 33 846. Roman Abramovich är en rysk oligark vars rikedom kommer från olja och gas

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV