Radar · Inrikes

Beslutet: Skellefteå får nattåg – då börjar det rulla

Skellefteå är den största staden i Sverige som inte har någon persontrafik på järnväg.

Skellefteå har inte haft persontrafik med tåg sedan 1990 – men det kommer nu att bli ändring på det. Den 1 april 2022 börjar nämligen nattåget gå via staden.

– Det här går helt i linje med vad vi behöver för att svara upp mot behoven för kommunens expansiva näringsliv, säger Skellefteås kommunalråd, Lorents Burman, i ett pressmeddelande.

I dagsläget får de som åker med nattåget byta till buss i Bastuträsk för att ta sig till Skellefteå centrum. Men från och med den 1 april nästa år kommer tåget att stanna inne i staden.

Kommunen kommer att finansiera en plattform för på- och avstigning i centrum.

– Det här skapar ännu större möjligheter för våra invånare att resa både norrut och söderut oavsett om det handlar om jobb- eller semesterresor. Att kunna stiga både på och av i Skellefteå kommer att göra det enklare och mer attraktivt att välja tåget, något som givetvis gynnar våra invånare, säger Skellefteås kommundirektör Kristina Sundin Jonsson i ett pressmeddelande.

Största staden utan persontrafik

I dag används tågrälsen enbart av godstrafik, det har inte förekommit någon persontrafik sedan 1990. Skellefteå är faktiskt den största staden i Sverige som inte har persontrafik på järnväg.

Det har redan gjorts en tidtabell som gör gällande att tåget som går från Stockholm 20.44 kommer att stanna i Umeå 06.03, och Skellefteå 08.40. Ett tåg som planeras avgå från Skellefteå 21.10 kommer i sin tur nå Stockholm 08.40, skriver SVT.

Samarbetet mellan Vy Tåg, Skellefteå kommun och Trafikverket har möjliggjort satsningen, och det gick fort att gå från idé till handling.

Vy Tågs vd Dag Lokrantz-Bernitz ser väldigt positivt på planerna. Han menar att förutsättningarna för resande kommer att förbättras markant.

– Skellefteåborna får helt nya möjligheter att ta sig till Stockholm och även till destinationer i Norrbottens fjällvärld på ett bekvämt och tryggt sätt. De kliver på tåget 08.43 och är i Riksgränsen 18.40, säger han i ett pressmeddelande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV