Radar · Basinkomst

Syre släpper en specialpodd om basinkomst

Nu släpper Syre Basinkomstpodden som i två avsnitt kommer att ta upp ämnen kring medborgarlön, basinkomst, trygghetssystem och olika typer av arbetsanställningar. Det minst sagt bubblar kring ämnet basinkomst runt om i världen, inte minst har coronapandemin visat att det behövs nya sätt att tackla behoven när sociala trygghetssystemen inte mäktar med.

I första avsnittet ger vi en introduktion kring basinkomst, även kallad medborgarlön. Från Syres håll kommer våra kunniga medarbetare och experter på basinkomst att vara med, bland andra Anna Langseth, basinkomstredaktör, Hannah Lemoine, ledarskribent, och Lennart Fernström, chefredaktör på Syre.

I avsnitt två kommer vi att tala om basinkomst är möjlig i Sverige. Gäst är Christian Engström, före detta Europaparlamentariker för Piratpartiet.

Podden kommer att finnas dels som lyssning på hemsidan och där poddar vanligtvis finns, dels som video på vår hemsida och på vår Youtube-kanal.

Hur skulle du förklara basinkomst för någon som inte känner till begreppet?

Anna: Basinkomst är en summa pengar som exempelvis staten ger till alla inom ett visst geografiskt område och som du kan göra vad du vill med. Du ska inte uppfylla några särskilda krav för att få pengarna, och du behöver inte redovisa hur du använder dem.

Hannah: Om jag ska förklara basinkomst för någon som aldrig hört talas om det överhuvudtaget så skulle jag beskriva det som ett garanterat säkerhetsgolv som ingen kan falla igenom, till skillnad från det säkerhetsnät fyllt med hål som vi har idag.

Lennart: En reform som garanterar alla individer i ett visst område (där det införs) en inkomst som går att leva på och det utan krav på motprestation.

En inspelad version av podden kommer också att finnas tillgänglig för de som hellre tittar än lyssnar
En inspelad version av podden kommer också att finnas tillgänglig för de som hellre tittar än lyssnar. 

Varför är frågorna kring basinkomst så viktiga?

Anna: För att det är många som inte mår bra av delar av det trygghetssystem vi har i dag. Antingen klibbas man fast i skyddsnätet eller faller igenom det, för att citera en person jag intervjuade nyligen.

Hannah: Jag tycker att basinkomstfrågan, redan nu när basinkomst ens är i närheten att införas i Sverige, är viktig för att den erbjuder en väldigt lättförståelig och rättvis lösning (hel eller delvis) på så många problem vi har med nuvarande system, allt från barnfattigdom till psykisk hälsa till den allt mer prekära, eller flexibla om man så vill, arbetsmarknaden.

Lennart: För mig är basinkomst först och främst en frihetsreform för de som har minst. Har du en trygg inkomst utan massa krav så ger det en stor frihet. Dagens system bygger på massa krav och att det ska vara så jävligt att vara i dom att folk inte vill vara det.  Dagens system är också ett lapptäcke av över 130 olika bidrag med stora revor i som folk faller igenom. Allt detta skapar en enorm ofrihet för de som har minst.

Hur har ni märkt att intresset har ökat kring basinkomst?

Anna: Genom att jag bevakar internationell press. Frågan tycks vara mycket större utomlands än i Sverige.

Hannah: I Sverige märks det på att fler i dag än för bara några år sedan åtminstone har hört om begreppet och har någon slags grunduppfattning kring vad det skulle kunna innebära. För inte alls länge sedan var det många i min generation som aldrig hade hört om det, eller trodde det innebar något helt annat än vad det är.

Lennart: Internationellt så har det varit ett ökat intresse med fler och fler försök under många år, men pandemin satte extra fart på det med massa tillfälliga basinkomstliknande reformer. I Sverige är det dock väldigt mycket segare.

På vilket sätt kommer Syres Basinkomstpodd att sticka ut tror du?

Anna: Det finns väl inte så många andra poddar om basinkomst?

Hannah: Första svenska basinkomstpodden! Har längtat efter det sedan första gången jag hörde amerikanska The Basic Income Podcast.

Lennart: Bara genom att den finns kommer den vara unik!

Här kan ni lyssna på första avsnittet!

Här kan ni se första avsnittet!

Texten har justerats till att gälla två specialavsnitt av Basinkomstpodden och inte som det stod en återkommande podd. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV