Radar · Politik

Stödet för Magdalena Andersson som S-ledare fortsätter växa 

Nomineringarna haglar över Magdalena Andersson.

Finansminister Magdalena Andersson har nu stöd från en majoritet av distrikten sedan även Socialdemokraterna i Storgöteborg nominerat henne till partiordförande.

Det är de två socialdemokratiska partidistrikten i Göteborg och Göteborgsområdet som nu har nominerat Magdalena Andersson, rapporterar TT.

Hittills har Stockholm, Sörmland, Örebro, Västmanland, Uppsala, Halland, Skaraborg, Skåne, Fyrbodal, Värmland, Östergötland, Kronoberg, Göteborgsdistrikten och partidistriktet i Sjuhärad nominerat Magdalena Andersson till partiledarposten. Även SSU har ställt sig bakom Andersson, och flera prominenta socialdemokrater har yttrat sig till hennes fördel.

–Jag har jobbat med Magdalena Andersson i snart tio år, jag uppskattar hennes skicklighet som politiker och hon är också en varm människa, sa statsminister till exempel statsminister Stefan Löfven i SVT:s Morgonstudion.

"Grundmurat stöd"

Partidistrikten i Göteborg motiverar sin nominering i ett pressmeddelande. Aylin Fazelian, ordförande för Socialdemokraterna i Göteborgsområdet, slår fast att ”Andersson är kompetent, tuff och ideologiskt trygg. Hon är rätt person att leda Socialdemokraterna och bli Sveriges första kvinnliga statsminister”.

Mattias Jonsson, ordförande för Socialdemokraterna i Göteborg, säger att det har varit tydligt under distriktets interna process ”att hon har ett grundmurat stöd bland medlemmarna”.

Duckar för frågor

Magdalena Andersson själv har hittills inte gett några klara besked utan hänvisar tålmodigt till processen där medlemmarna i hela landet ska få säga sitt, följt av valberedningens arbete.

– Det finns många potentiella kandidater i vårt parti, och jag utgår ifrån att valberedningen sen kommer att ringa runt till alla oss som sitter i verkställande utskottet och då kommer vi kunna prata direkt med dem, sa Magdalena Andersson till TT i förra veckan.

Dagens nomineringar från Göteborg innebär att Andersson har stöd från en majoritet av ombuden. Ny partiledare väljs vid partikongressen 3–7 november.