Krönikor

Livet på internet har både framsidor och baksidor

Internet har många fördelar, men också många nackdelar. Det behöver väl egentligen inte ens sägas, men ibland kan det vara en bra påminnelse att inget någonsin är perfekt.

Internet tog oss med storm och det gick snabbt från att en dator var något vi lånade i skolans bibliotek eller på ett internetcafé till att bli något de flesta hade i sina hem och sen i handen via de smarta telefonerna. Jag gick i högstadiet när jag samlade ihop tillräckligt med pengar för att köpa en Nokia 3330 som var en av de första modellerna med WAP, det vill säga internet på telefonen. Nätet då var långsamt och det fanns bara ett fåtal sidor som var anpassade för att läsa på den svartvita lilla skärmen. I dag är det knappt en dator behövs i vardagen, telefonen fixar allt.

För någon som jag, som var mobbad och hade få vänner ”IRL”, var internet något som öppnade en dörr till gemenskap. Även i dag, när jag är 35 år, är nästan alla mina nära vänner, och min make, personer jag från början träffat online. Detta är en av de fina delarna. En annan positiv sida av internet är tillgången på information och möjligheten att nå ut med olika åsikter, tankar och politiska frågor. På många sätt är det stärkande för demokratin och i flera diktaturer är det tillgången på internet som i dag gör att vi får veta om de brott mot mänskligheten som sker.

Baksidan av detta är att alla på internet inte är schysta. Det finns många som på nätet funnit en destruktiv gemenskap där hat och motvilja mot andra människor byggs upp, eller där de kan intala varandra att olika typer av övergrepp är okej.

Bland all information finns också mycket påhitt och lögner och det är för många allt annat än lätt att sålla vad som är sant och vad som är påhitt. Ett sunt ifrågasättande av nyhetsförmedlarnas vinklingar går med lätthet över till misstro även för myndigheternas olika pressmeddelanden och information. Det knepiga i situationen är att ju mer kunskap vi får, ju mer benägna blir vi till att inte vilja ändra uppfattning även när kunskapen visar att vi har fel.

Så hur kommer vi tillrätta med de negativa sidorna men bevarar de positiva? För att stänga ner internet eller undvika att använda det så mycket som möjligt är inte en realistisk lösning. Jag har faktiskt inget bra svar. Jag tror bara vi behöver prata (mer) om hur internet inte bara är bra, men heller inte bara dåligt. Samt kanske framför allt om hur internet i dag är ”det verkliga livet” och inte något frikopplat från vår vardag.

Varm choklad och höstmys.

Läget i Afghanistan, det finns inte ord …

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV