Radar · Politik

Liberalerna KU-anmäler Baylan för Cementamörkning

Det råder oklarheter kring näringsdepartementets roll i turerna kring SGU:s rapport om Cementa, menar Liberalerna.

Undvek näringsdepartementet att offentliggöra den rapport från SGU som beskrev möjliga konsekvenser av ett stopp för Cementas kalkbrytning på Gotland? Ett möte i riksdagens näringsutskott skulle på måndagen klargöra saken, men Liberalerna var inte nöjda med svaren och anmäler nu näringsminister Ibrahim Baylan till KU.

Liberalernas företrädare var inte nöjda med de svar som avgående näringsminister Ibrahim Baylan gav under måndagens möte i riksdagens näringsutskott, där denne fick frågor rörande vilken information regeringen delgett allmänheten i samband Sveriges geologiska undersökningars rapport om Cementa. Efter mötet beslutade Liberalerna att gå vidare med en anmälan till konstitutionsutskottet, uppger Dagens industri.

”Det vi hade sett framför oss är att statsrådet skulle hålla med oss om att departementet försökt mörklägga rapporten och lova en utredning om vad som gått snett. Så blev inte fallet och det väcker frågor om statsrådet roll om det här”, säger Arman Teimouri, Liberalernas energi- och näringspolitiske talesperson i ett pressmeddelande.

SGU:s rapport beskriver konsekvenserna av ett stopp på Cementa beskrivits, och näringsdepartementet anklagas ska ha bett myndigheten att inte publicera och dela med allmänheten.

Ibrahim Baylan är förvånad över reaktionerna och att de resulterar i en KU-anmälan.

– När påståendena och mörkläggning och hemlighållande kom hade exempelvis Altinget lagt upp en länk till hela rapporten och vi har vid flera tillfällen lämnat ut rapporten, säger han under en budgetpressträff.