Radar · Morgonkollen

Fördel Scholz efter trekamp i tysk tv

Kanslerkandidaterna Olaf Scholz (SPD), Annalena Baerbock (De gröna) och Armin Laschet (CDU) inför sista tv-debatten.

Det var lagom tysk hetta i tv: tre villiga kanslerkandidater i Tysklands parlamentsval möttes i en sista trekamp. När 90 minuter var över stod socialdemokraten Olaf Scholz som trolig segrare.

Sociala problem, digitalisering, klimatpolitik och vaccineringsproblem under coronapandemin var grundläggande frågor i debatten som direktsändes på public servicebolaget ZDF.

Socialdemokraten Olaf Scholz stod på ena flanken, konservative CDU-kandidaten Armin Laschet på den andra och De grönas kandidat Annalena Baerbock i mitten i tv-studion.

Två av de tre kombattanterna tillhör Tysklands styrande partier. Scholz är finansminister och Laschet tillhör styrande CDU.

Mest övertygande

När kamerorna slocknat visade snabba mätningar vem som hade vunnit: den tidigare nederlagstippade Scholz från SPD. Han ansågs vara mest övertygande, trovärdig och kunnig på sitt jobb.

Den sista valdebatten kan därmed ha avgjort valet till förbundsdagen den 26 september, där något oväntat Scholz har blivit favoritkandidat till att bli ny förbundskansler.

Han lyckades till och med dämpa kritiken mot den skandal som rör hans finansdepartement. Polis har genomfört en razzia där, då åklagare misstänker underlåtenhet från finansdepartementet att agera på varningar om pengatvätt.

– En sådan finansminister skulle jag inte ha i min regering, sade Laschet i ett försök till angrepp.

Scholz stirrade tillbaka med iskalla ögon, och kallade motståndaren för ”oärlig”, då polisen bara kom för att inhämta information.

Skrattade fel

Laschet har själv haft problem, med ett något halvhjärtat stöd från det egna partiet. Men hans värsta ögonblick var den kamerabild under översvämningskatastrofen, där han sågs skratta när president Frank-Walter Steinmeier höll ett inkännande tal.

Ridå.

Även De gröna åker bergochdalbana: för något halvår sedan var miljöpartiets kandidat Baerbock i topp i opinionsmätningar. Men bland annat anklagelser om plagiat i en bok hon skrivit bidrog till hennes fall i opinionsmätningarna.

Under söndagskvällens debatt lyckades hon dock understryka partiets viktiga plattformar, förutom klimat bland annat socioekonomiska insatser.

Ny opinionsmätning

Enligt mätningar som gjorts av opinionsinstitutet Insa för Bild am Sonntags räkning och som publicerades på söndagen får SPD ett stöd på 26 procent, en ökning med en procentenhet sedan förra veckan. Det är den högsta siffran för SPD sedan 2017.

Armin Laschets konservativa block får oförändrade 20 procent, medan De gröna backar en procentenhet till 15 procent, enligt opinionsmätningen.

Så Scholz visste vad som gällde på söndagskvällen.

Som vice förbundskansler och tidigare Hamburgs mäktigaste man ville han framstå som den naturlige ledaren, den självklare kanslern.

Han utnyttjade situationen, och valde att statsmannalikt dra ned på debattämnet.

Lugnt samtal

Därmed blev debatten ganska lugn och försiktig, med en ofta trevlig samtalston framför den indigofärgade tv-fonden.

De tre hade dessutom klätt sig i en mycket mörk nyans av marinblå kläder – två kostymer och en omlottklänning – som snarlikt matchade varandra.

Dessutom såg det ut som om Scholz och Laschet hade köpt precis samma sorts slips i exakt samma vinröda nyans.

Men den som klädde bäst i denna kombination av blått, burgundy och vitt denna kväll, var Olaf Scholz.