Radar · Miljö

Tio EU-länder: ”Klassa kärnkraften som hållbar”

Tio EU-länder kräver i ett brev till EU-kommissionen att kärnkraften ska klassas som ett hållbart alternativ.

Tio EU-länder med Frankrike i spetsen kräver i ett brev till EU-kommissionen att kärnkraft ska klassas som grön energi.

Frankrike storsatsar på ny kärnkraft och tillsammans med nio andra EU-länder har de skrivit ett gemensamt brev till EU-kommissionen där de kräver att kärnkraft ska klassas som grön energi.

I brevet skriver de att kärnkraft är en av lösningarna för att minska på utsläppen och samtidigt stärka Europas energisjälvförsörjning, rapporterar finska YLE.

Förutom Frankrike har Tjeckien, Polen, Ungern, Slovakien, Bulgarien, Rumänien, Kroatien, Slovenien och Finland undertecknar brevet.

– När industrin och hela samhället blir mer elektroniskt betonas vikten av den egna energiproduktionen. I Finland är kärnkraften en viktig del av den säkra försörjningen och den utsläppsfria elproduktionen. Därför arbetar vi tillsammans med andra länder för att erkänna kärnkraftens betydelse i kampen mot klimatförändringen, säger Lintilä i ett pressmeddelande.

Ministrarnas skrivelse till EU-kommissionen publicerades måndags, 11 oktober, i bland annat tyska Die Welt, franska Le Figaro och italienska La Repubblica.

Sverige valde att inte skriva under.

”Vi anser att kärnkraften behövs i klimatomställningen, men vi kunde inte ställa oss bakom vissa formuleringar i brevet, till exempel att kärnkraften är säker och prisvärd”, säger energiminister Anders Ygeman, rapporter Sveriges radio.

Av EU:s elproduktion i EU 2019 stod vattenkraft stod för 41 procent, vind står för 31 procent, kärnkraft 26 procent, bioenergi för 16 procent och sol för 10 procent, enligt Energiföretagen.

Frankrike har 58 kärnkraftsreaktorer vid 18 kraftverk som sammanlagt står för 70 procent av elförsörjningen, uppger Ny teknik.

Enligt Wikipedia fanns det totalt 448 kärnkraftverk i världen år 2019.

EU-länder med kärnkraft

Frankrike      58 
Belgien          7
Tyskland        7
Spanien         7
Tjeckien        6
Sverige          6        
Finland          4
Ungern          4
Slovakien       4        
Rumänien      2
Nederländerna    1
Slovenien     1