Energi

Smarta fasta lösningar i hemmet

Hemma hos Andréa och Fredric Trygg har en vägg i vardagsrummet förvandlats till förvaring och bokhylla.

En trång hall, för få garderober eller för många böcker? Lösningen kan vara platsbyggd inredning som både är snygg och smart.

– Vi förvandlade en svårmöblerad vägg till en bokhylla med förvaringsskåp, säger Andréa Trygg.

En sittbänk med förvaring i hallen. Ett diskret förvaringsskåp i en korridor eller en maffig bokhylla som täcker en gavel från golv till tak. Platsbyggd möblering ger ett lyxigt och gediget intryck. Det blir inga konstiga glapp mellan möbel och vägg, inga vrår som samlar damm eller missmatchande materialkrockar. Dessutom utnyttjas ytorna i bostaden optimalt.

– Vår lägenhet, en fyra från förra sekelskiftet, var i fint skick och hade redan en del platsbyggda lösningar när vi flyttade in för knappt ett år sedan, säger Andréa Trygg.

Hon bor i centrala Göteborg tillsammans med sin man Fredric. Båda två är inredningsintresserade och tanken på en specialbyggd bokhylla väcktes redan när de skulle flytta in. De tyckte att ena väggen i vardagsrummet var lite svårmöblerad, inte minst på grund av dörröppningen i mitten. 

– Vi såg direkt att den ”döytan” skulle passa bra för böcker och annan förvaring, säger Andréa.

Men att hitta en bokhylla som passade perfekt var svårt. Det var då de fick idén att platsbygga en hylla som ramade in dörren och täckte båda väggarna.

– Vi hämtade inspiration från stilen på de platsbyggda garderober och skåp som redan fanns i lägenheten. Det var viktigt att skapa något som var tidstypiskt och inte för pråligt, säger Andréa.

Paret satte igång och ritade ett förslag, som tog hänsyn till både deras behov av förvaring och till den vackra takstuckaturen och de höga golvsocklarna.

– Sådana detaljer ville vi bevara. Därför går inte hyllan ända upp till taket och bakom skåpen har vi lämnat kvar socklarna. Vill man så går det att skruva ned hyllan igen, säger Fredric.

Böcker är inte bara fantastiskt tidsfördriv, de är även vackra som inredningsdetaljer
Böcker är inte bara fantastiskt tidsfördriv, de är även vackra som inredningsdetaljer. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Även om både två är ganska händiga lät de en finsnickare göra jobbet, både på grund av tidsbrist och projektets storlek.

– Snickaren kom med bra synpunkter, säger Fredric.

Andréa och Fredric hade tänkt sig högre underskåp, men ändrade sig när snickaren visade att det blev bättre om man kunde ställa ifrån sig tekoppen eller vinglaset på dem när man satt i en fåtölj intill.

– Den enda nackdelen med platsbyggt är väl att det är dyrt. Jag gissar att vår hylla – med målning, el och allt annat – kostade någonstans runt 75 000 kronor, säger han.

Ändå tycker de att det var väl använda pengar.

– Det känns som en investering för livet. Vi kommer aldrig att behöva en ny bokhylla igen och den är ett så vackert blickfång som lyfter hela hemmet, säger Andréa.

En som också är förtjust i platsbyggda lösningar är inredaren Anna Lindeberg på företaget A Home.

Det är ett perfekt sätt att maximera boendeytan, säger hon.
Hennes kunder är ofta familjer som bor trångt och försöker trolla med kvadratmetrarna för att få boendesituationen att gå ihop. En del har olika många barn hemma under olika veckor, vilket ställer krav på flexibilitet.

– Bra förvaring och smarta lösningar där alla ytor används är det som efterfrågas mest, säger Anna Lindeberg.

– Men är det så klokt att bygga fasta lösningar? Riskerar inte möbleringen att bli statisk?

– Det är väldigt sällan det blir på det viset. Oftast handlar det om att använda ytor som ändå inte utnyttjas. Som att bygga in förvaring under en trappa eller tillverka hallbänkar som också rymmer galonbyxor, stövlar och skateboardar, säger hon.

Hon tycker att man alltid ska utgå från de egna behoven här och nu. Hemmet är ett ställe som vi ska trivas i – inte irritera oss på.

– Det behöver inte bli så dyrt heller. Om man använder stommar från till exempel Ikea och klär in dem med lister får man samma effekt som om det vore platsbyggt. Jag jobbar mycket på det viset, säger Anna Lindeberg.

Just bokhyllor är ett bra exempel. Den berömda Billy-modellen blir läckrare om man sätter lister på den och målar den i samma kulör som resten av rummet: En rad med sådana hyllor kan plötsligt se de ut som ett flådigt bibliotek.
Anna Lindeberg menar också att det kan vara resurssparande att bygga fasta lösningar. Planerar man rätt från början slipper man kanske bygga ut och göra om lika ofta.

– Vi måste försöka tänka långsiktigt och skapa rum där alla kan umgås tillsammans, trots att man gör olika saker.