Radar · Utrikes

Norges ledarduo lovar skollunch och fri fritids – och fortsatt oljeletande

Jonas Gahr Støre och Trygve Slagsvold Vedum vid onsdagens presentation vid Hurdalsjøen.

Gratis skolluncher och billigare tandvård för unga är några av de reformer som lovas i Norge. 
Samtidigt kommer man fortsätta leta efter olja och gas under mandatperioden, konstaterar Jonas Gahr Støre och Trygve Slagsvold Vedum i den nya regeringsplattformen.

Jonas Gahr Støre och Trygve Slagsvold Vedum, som leder Arbeiderpartiet (AP) respektive Senterpartiet (SP), stakar ut Norges nya riktning i ”Hurdalsplattformen”, som lades fram på onsdagen vid den natursköna Hurdalsjøen, norr om Oslo.

De båda partierna bildar minoritetsregering efter valet i september.

Bland löftena i Hurdalsplattformen finns att den samlade skatte- och avgiftsnivån inte ska förändras nu när Norge går från ett höger- till vänsterstyre.

Partierna slår också fast att man kommer att fortsätta att leta efter olja och gas de kommande fyra åren.

Regeringen lovar samtidigt att uppnå 55 procents minskning av klimat- och miljöfarliga utsläpp till 2030, jämfört med 1990 års nivå. Målet är i linje med EU:s ”Fit for 55”.

Inför skolluncher

En hel del reformer som rör hälsa, familj och skola finns med på plattformen, rapporterar NRK.
AP och SP är eniga om att införa en ”sund och enkel” skolmåltid, som ska ersätta de smörgåsar som många norska skolbarn nu har med sig hemifrån.

Unga mellan 19 och 21 år ska få avgiftsfri tandvård, och de mellan 22 och 25 år ska endast behöva betala hälften av vad tandvården kostar.

Den nya regeringen vill gradvis också införa avgiftsfria fritidshem för alla barn i första klass, och reducera maxavgiften för förskola.

Jämbördiga samtal

AP fick 26,3 procent i valet och SP 13 procent, men Støre signalerar att samtalen varit jämbördiga.

– Detta har vi inte fått fram genom att nedkämpa Senterpartiet, tvärtom har vi blivit eniga om det allra mesta, säger han enligt norska medier.

– Det är en plattform vi är väldigt tillfreds med.

Vedum bekräftar att de även är överens om alla ministerposter.

– De är fördelade, så nu är allt på plats, säger han enligt nyhetsbyrån NTB.

SP-ledaren betonar dock att den förste utomstående som får se ministerlistan är kung Harald. Det ska formellt ske i Oslo på torsdagsförmiddagen, och därefter presenteras regeringen offentligt.