Radar · Miljö

Schweiz folkomröstar om bekämpningsmedel

På söndagen genomförs folkomröstning i Schweiz.

Under söndagen håller Schweiz folkomröstning. Invånarna ska ta ställning till flera förslag – det handlar bland annat om att förbjuda syntetiska bekämpningsmedel, nya antiterroråtgärder och covid-19-lagar.

Det ämne som har väckt mest debatt inför omröstningen är det som vill få till ett totalförbud mot bekämpningsmedel inom 10 år. Om förslaget får ett ja kan landet bli det andra i världen med ett sådant förbud.

Det är viktigt att vi slutar använda bekämpningsmedel som orsakar allvarliga hälsoproblem för människor i dag och lagrar problem för framtiden, säger Antoinette Gilson, medförfattare till bekämpningsmedelsinitiativet.

Tillverkare av bekämpningsmedel, som schweiziska Syngenta, säger att deras produkter är noggrant testade och reglerade, och att jordbrukets produktivitet skulle sjunka utan dem. Många bönder menar dessutom att ett förbud skulle innebära höjda livsmedelspriser, färre jobb och ökad livsmedelsimport.

Under Schweiz system med direktdemokrati hålls folkomröstningar med några månaders mellanrum på nationell, regional och lokal nivå. Varje förslag från allmänheten kan tas till en nationell omröstning så länge den samlar minst 100 000 underskrifter.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV