Radar · Mänskliga rättigheter

Palestinska fångar misshandlades – utredningen läggs ner

Arkivbild på palestinska fångar i Ketziotfängelset.

De israeliska fångvaktarna filmades av övervakningskamerorna när de misshandlade palestinska fångar i mars 2019. Trots det läggs nu undersökningen ner, efter att bara fyra av tio fångvaktare har förhörts och ingen åtalats.

Det var den 24 mars 2019 i Ketziotfängelset som tio fångvaktare filmades när de slog och sparkade på ett femtiotal palestinska fångar som låg på marken. Fängelseledningen menade att det hela startade med att en av fångarna attackerade och skadade två fångvaktare med en kniv, rapporterade då israeliska medier.

Men på videorna syns inget upplopp eller någon provokation till fångvaktarnas våld, rapporterar den israeliska dagstidningen Haaretz samt Aljazeera.

Till Haaretz säger en av fångarna att det hela startade när ett antal fångar skulle flyttas till en annan avdelning. Någon började ropa ”Knivhugg! Knivhugg” och därefter kom poliser från en annan enhet inrusande.

De ”började skjuta dessa stålkulor på oss. Vi flydde då till andra sidan av vingen, berättar Amir Salum, en av fångarna, till Haaretz.

Han berättar vidare hur en ytterligare polisenhet kom in och började slå dem med batonger.

Haaretz-journalisten Josh Breiner twittrar om händelsen som en av de mest våldsamma som ägt rum i ett israeliskt fängelse
Haaretz-journalisten Josh Breiner twittrar om händelsen som en av de mest våldsamma som ägt rum i ett israeliskt fängelse. Foto från Twitter. 

En annan fånge, Ali Da’ana, som liksom flera andra fångar lämnat in ett skriftligt klagomål, berättar för tidningen att det dela handlade om en hämndaktion.

”Jag blev nådeslöst misshandlad av maskerade vakter när jag låg på golvet, utan anledning,” minns han. ”Det var hämnd. Jag sa till en av dem att jag hade en kronisk sjukdom och han sa att det inte spelade någon roll. De fortsatte att slå.”

Josh Breiner, journalist på Haaretz, twittrar om händelsen som en av de mest våldsamma som ägt rum i ett israeliskt fängelse. Men trots vittnesmålen och videobevisen så har alltså ingen polis arresterats. Utredarna menar att videorna inte var tillräckliga för att identifiera poliserna. Därför har endast fyra av de tio förhörts och nu har undersökningen lagts ner.

– Så vitt jag vet var det kontrollerad maktanvändning för att genomföra uppdraget och det fanns inga undantag, säger Albert Goldberg, en av cheferna på fängelset, till Haaretz.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV