Radar · Inrikes

Ny norsk boendeform lanseras i Sverige – köp halva bostaden och hyr resten

Bostadsutvecklaren Obos storsatsar i Sverige.

En ny boendeform, inspirerad från Norge, lanseras nu i Sverige. Den går ut på att man köper halva bostadsrätten – och hyr den andra.

Bostadsutvecklaren Obos satsar nu för fullt i Sverige, och det är från grannlandet Norge som man introducerar den nya finansieringsmodellen. Konceptet ”Deleie”, alltså ”Deläga”, går ut på att det som privatperson räcker att köpa halva bostadsrätten, samtidigt som man hyr den andra halvan och kan köpa hela bostaden under tio år.

– Vi tror att det finns en stor drivkraft att successivt äga hela bostadsrätten och att de flesta kommer att köpa på kortare tid än tio år, säger Sofia Ljungdahl, vd i Obos, till SvD.

I Sollentuna nära Edsviken öppnas det första projektet med säljstart 16 juni. Syftet med den här modellen är att konsumenten ska få ett betydligt minskat lånebehov, samtidigt som den totala kostnaden för bolånet ska minska då det extra amorteringskravet ofta faller bort.

– En sjuksköterska med lön på 35 700 kronor i månaden och en kontantinsats på 300 000 kronor kan efterfråga bostäder för upp till 4 miljoner kronor genom att deläga bostaden, jämfört med 2 miljoner kronor utan delägande, säger Sofia Ljungdahl till SvD.

Om man väljer att inte köpa hela lägenheten efter tio år kommer det att ske en omförhandling, och den delen av bostaden som man inte äger bygger på nyproduktionshyra.