Radar · Utrikes

Nu ska G7-ledarna koppla grepp om pandemin och återuppbyggnad

USA:s presidentpar Jill och Joe Biden möter Storbritanniens drottning Elizabeth vid en mottagning i samband med G7-mötet i brittiska Cornwall.

”Aldrig igen” ska en pandemi ta oss på sängen. G7-ledarna i brittiska Cornwall väntas under dagen enas om en hälsopakt för att stå redo inför nya hot. Krav väntas också på en ny utredning om coronavirusets uppkomst.

Den nya hälsopakten, kallad Carbis Bay-deklarationen, säger bland annat att den tid det tar att utveckla och godkänna vaccin, behandlingar och diagnosticering av framtida sjukdomar måste minskas till under 100 dagar, skriver nyhetsbyrån AFP med hänvisning till den brittiske premiärministern Boris Johnson.

Stormaktsklubben har samlat stats- och regeringschefer från Frankrike, Kanada, Tyskland, Italien, USA, Japan och Storbritannien. Under helgen avhandlas såväl världshandel som ekonomisk återhämtning, klimatet och säkerhetsfrågor.

Virusets ursprung?

Redan vid G7-mötets öppnande på fredagen enades världsledarna om att donera en miljard doser covidvaccin till behövande länder för att stävja den pågående coronaviruspandemin.

Och ledarna vill att Världshälsoorganisationen (WHO) gör en ny, transparent utredning av coronavirusets uppkomst. Detta på initiativ från USA och med anledning av rapporter om att viruset kan ha läckt ut från ett laboratorium i Wuhan i Kina, skriver brittiska The Guardian som läst delar av mötets slutdeklaration. USA:s president Joe Biden gav i maj sina inhemska underrättelsetjänster order om att lämna en rapport i frågan inom 90 dagar.

Vill kritisera Kina

Formellt står samtal om ekonomisk återhämtning, det utrikespolitiska läget och hälsa på agendan för G7-mötets andra dag.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres deltar och gästföreläsningar hålls av den brittiska regeringens vetenskapliga rådgivare Patrick Vallance samt Melinda Gates, som leder välgörenhetsstiftelsen Bill & Melinda Gates Foundation.

Ett större infrastrukturinitiativ, tänkt att kontra Kinas jättelika ”nya sidenvägen” ska också presenteras, enligt en högt uppsatt rådgivare till Joe Biden.

– Vi kommer att lägga fram ett ”Bygg upp bättre” för världen, ett ambitiöst globalt infrastrukturinitiativ, tillsammans med våra partner i G7, säger rådgivaren enligt Vita huset – med hänvisning till Bidens inrikesslogan om att återuppbygga USA.

Biden väntas också pressa sina kollegor att agera mot tvångsarbete i Kina och att inkludera kritik mot den röda jätten i öst i mötets slutdeklaration.

Fakta: G7

G7 bildades 1975 och står för Group of Seven. Det är ett informellt forum för de länder som brukar kallas för världens rikaste: Frankrike, Italien, Japan, Kanada, Storbritannien, Tyskland och USA. EU deltar också med representanter, samt i år även Australien, Sydafrika och Sydkorea som Storbritannien bjudit in som gäster.
Kina, vars ekonomiska och politiska makt tog fart långt efter det att G7 bildades, ingår inte, trots landets betydelse i dag.
Mellan 1997 och 2014 kallades klubben för G8. Då ingick även Ryssland, vars förtroende dock ansågs förbrukat i och med invasionen av Krim.
Källa: Reuters
TT

Fakta: Kinas "nya sidenvägen"

Den nya sidenvägen, även känd som Belt and Road Initiative (BRI), lanserades av Kinas president Xi Jinping i september 2013. Sedan dess har Kina investerat hundratals miljarder dollar i projektet.
BRI består sammanhängande infrastruktursatsningar i över hundra länder. Det rör sig om allt från hamnar, vägar och järnvägar till elnät och gasledningar.
BRI består av sex huvudsakliga rutter. Däribland landvägen från Kina till Pakistans kust samt sjövägen från Kina till Europa. 2017 presenterades även planer på en ”arktisk sidenväg”, en snabbare vattenrutt till Europa som kan bli verklighet när isarna smälter.
Den nya sidenvägen ska vara färdigställd till 2049, då Folkrepubliken firar 100 år.
Källa: Världsbanken, Landguiden/UI.
TT