Radar · Miljö

Målet i Ghana: Fem miljoner nya träd på en dag

Miljoner träd planteras i Ghana.

Minst fem miljoner planterade träd – på en dag. Det var målet i Ghana under fredagen, i syfte att återskapa landets förlorade skogar och bekämpa klimatförändringarna.

– Exploateringen av skogsresurser för nationens utveckling har inte varit hållbar. Vi har inte morgondagen eller dagen efter det för att ordna detta. Vi måste agera nu, sade president Nana Akufo-Addo som själv planterade ett exempel av Guaiacum officinale – ”livets träd”.

Jordbrukets utbredning men även gruvdrift och avverkning har lett till en hög grad av avskogning i Ghana. Den skogsbevuxna ytan har krympt till mindre än en femtedel jämfört med 1990-talet, enligt miljöaktivister.

Över sju miljoner plantor distribuerades till parker, skolor och företag inför dagen, och i större städer tillhandahöll köpcentrum planteringsredskap.
Vid lunchtid hade 2,7 miljoner planterats, enligt myndigheterna som planerar att göra ”Green Ghana Day” till ett årligen återkommande evenemang för att säkerställa tillväxten.

– Vi har haft liknande projekt förr. När träden väl är planterade går alla till sitt och det slutar med att träden dör. Den här gången gör vi det till ett återkommande evenemang, sade projektledaren Hugh Brown.

Grannlandet Elfenbenskusten lanserade under fjolåret en ”träddag”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV