Radar · Miljö

Kreativa klimatprotester under G7-mötet

Sju aktivister från Oxfam klädde ut sig till ledarna på helgens G7-möte och krävde ett ökat ansvar i miljöfrågorna.

Under G7-mötet som just nu hålls i brittiska Cornwall hölls under fredagen och lördagen en rad protester mot att inte tillräckligt mycket görs för att tackla klimathotet. Många hade plockat fram sin kreativitet.

Klimatet är en av de frågor som kommer diskuteras under helgens G7-möte. Men många är de röster som menar att det är mycket tal och för lite verkstad när det gäller arbetet för att minska på utsläppen av växthusgaser.

Ekonomiforskaren Nicholas Stern, som skrev den uppmärksammade Sternrapporten 2006, är en av de som tydligt uttryckt att det är hög tid för handling i klimatfrågan.

– Detta är ett avgörande ögonblick i historien. Antingen återhämtar vi oss [från pandemin] på ett starkt och hållbart sätt, eller så gör vi inte det. Vi är vid ett riktigt vägskäl. Detta decennium är avgörande, sade han till the Guardian.

Även FN:s generalsekreterare Antonio Guterres har uttryckt sig skarpt mot att rika länder investerat mer pengar i fossila bränslen än i förnybar energi sedan pandemin startade.

”Att spendera dessa miljarder dollar och inte använda detta tillfälle för att vända trenderna och massivt investera i den gröna ekonomin kommer att vara en oförlåtlig, förlorad möjlighet”, sade han innan G7-mötet i en intervju med The Guardian, NBC News och El Pais.

På Gyllyngvase Beach hade en mängd surfare och paddlare samlats för en vattenprotest
På Gyllyngvase Beach hade en mängd surfare och paddlare samlats för en vattenprotest. Foto: Alastair Grant/AP/TT.

Protesterna i samband med toppmötet har varit många. I kuststaden Falmouth nära mötet hade aktivister från Extinction rebellion klätt ut sig till städare och ställde sig för att rengöra ett par bankers skyltfönster, för att uppmärksamma förbipasserande på hur investeringarna i fossila bränslen har ökat sedan Parisavtalet.

Inte långt därifrån hade sju aktivister från Oxfam klätt ut sig till soldyrkande statschefer som satt på solstolar vid stranden med ett meddelande i en gigantisk flaska om att det var dags att ta ansvar i miljöfrågorna.

Även ute i vattnet protesterade en mängd personer på surfbrädor, kajaker och paddelbrädor. Med sig hade de en gigantisk uppblåsbar val med den något kontroversiella uppmaningen ”ät människor, inte plast”.

18-åriga Amy Bray, en av demonstranterna och grundare till organisationen Another way, sa till Euronews att vi behöver införliva klimat- och biologisk mångfald i alla aspekter av policyskapande:

– Det handlar inte bara om tekniska lösningar – det handlar om hela systemet och att förändra vårt sätt att konsumera för att leva i harmoni med naturen och vår planet istället för att bara ta.

Några av demonstranterna i Falmouth var utklädda till  sjukvårdspersonal bärande på jordklotet
Några av demonstranterna i Falmouth var utklädda till  sjukvårdspersonal bärande på jordklotet. Foto: Alberto Pezzali
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV