Radar · Miljö

Klimatet i fokus på G7-mötets sista dag

Kanadas premiäminister Justin Trudeau, Europeiska rådets ordförande Charles Michel, USA:s president Joe Biden, Japans premiärminister Yoshihide Suga, Storbritanniens premiärminister Boris Johnson samt hans italienska kollega Mario Draghi fotade på stranden i brittiska Carbis Bay i samband med G7-mötet.

Påhejade av naturnestorn David Attenborough ska G7-ledarna nu försöka enas om nya klimatmål – och ta mötets slutdeklaration i hamn.

– Ni står inför de viktigaste besluten i mänsklighetens historia, säger Attenborough, zoolog och legendarisk naturprogramledare, i ett förinspelat budskap till ledarna enligt brittiska BBC.

– Vårt klimat värms snabbt. Det råder det inga tvivel om. Våra samhällen och länder är ojämlika, det är sorgligt nog uppenbart. . . och frågan är om vi är på väg att destabilisera hela planeten.

Skydda planeten "viktigast"

När stormaktsklubbens ledare om igen samlas i det vackra Cornwall i sydvästra England väntas de sätta nya mål för klimatpåverkande utsläpp (de ska i princip halveras till 2030 jämfört med 2010 års nivåer), införa ett påbud om att kolkraft måste vara ”ren” och enas om att slopa statsstöd för fossila bränslen, skriver nyhetsbyrån AFP.

Genom överenskommelsen ”Nature Compact” vill de också skydda den biologiska mångfalden. Och ledarna ska leverera på det gamla FN-löftet om att årligen bidra med 100 miljarder dollar för att hjälpa fattiga länder hantera växthuseffekten.

”Att skydda vår planet är det viktigaste vi som ledare kan göra för våra folk”, säger G7-mötets värd, den brittiske premiärminister Boris Johnson, i ett uttalande inför samtalen.

Miljöorganisationer som Greenpeace är dock inte imponerade, åtminstone inte ännu. Greenpeace brittiska gren anser att Johnson bara återupprepar gamla löften och att de vill se att länderna faktiskt hostar upp pengar, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Kina slår tillbaka

Söndagen är sista dagen på G7-mötet, som samlat stats- och regeringschefer från Frankrike, Kanada, Tyskland, Italien, USA, Japan och värdlandet Storbritannien. I snabbt tempo – och tillsammans med inbjudna gäster – har de avhandlat covidpandemin, ekonomisk återhämtning, infrastruktur, hot- och säkerhetsfrågor samt nu klimatet.

USA:s president Joe Biden, ivrig att betona att hans land omigen tagit på sig ledartröjan globalt, har argumenterat för att få in kritik mot Kina i mötets slutdeklaration. På lördagen lade han fram ett infrastrukturinitiativ som direkt utmanar Pekings ”nya sidenvägen”.

Bara timmar senare slog Kina tillbaka.

”Dagarna då globala beslut dikteras av en lite grupp länder är över för länge sedan”, säger en talesperson för Kinas ambassad i London enligt Reuters.

”Vi har alltid ansett att länder – stora eller små, starka eller svaga, fattiga eller rika – är jämlika och att världsfrågor bör hanteras genom konsultationer med alla länder.”

Fakta: G7

G7 bildades 1975 och står för Group of Seven. Det är ett informellt forum för de länder som brukar kallas för världens rikaste: Frankrike, Italien, Japan, Kanada, Storbritannien, Tyskland och USA. EU deltar också med representanter, samt i år även Australien, Sydafrika och Sydkorea som Storbritannien bjudit in som gäster.
Kina, vars ekonomiska och politiska makt tog fart långt efter det att G7 bildades, ingår inte, trots landets betydelse i dag.
Mellan 1997 och 2014 kallades klubben för G8. Då ingick även Ryssland, vars förtroende dock ansågs förbrukat i och med invasionen av Krim
Källa: Reuters
TT