Radar · Djurrätt

Djurfront om GP-granskning om sextjänster: ”snedvridet”

Djurfronts ledare fälldes till skadestånd och fyra månaders fängelse för brott mot en uppfödare av minkar.

Ett antal kvinnor som är aktiva i Djurfront ska ha sålt sexuella tjänster på ett forum för att samla in pengar till det skadestånd som organisationens ledare fått i samband med en fängelsedom – det skriver Göteborgsposten om i en granskning. Snedvriden fakta, menar Djurfront i ett uttalande på facebook.

I en granskning som GP publicerat under lördagen framkommer det att flera kvinnor som är aktiva inom djurrättsorganisationen Djurfront ska ha sålt sexuella tjänster på ett nätforum. Detta för att samla in pengar för att betala ett skadestånd som organisationens ledare fått efter en dom om brott mot en lantbrukare, som även gett honom fyra månaders fängelse.

”Min vän har skickats till fängelse! Snälla supporta honom. Vi tänker inte låta djurplågarna vinna!”, ska en av kvinnorna ha skrivit på sidan där hon också listat de sexuella tjänster hon erbjuder, enligt GP.

Ingen av kvinnorna har velat kommentera det hela för GP, men två av dem ska på forumet ha skrivit att det handlar om ett fritt val: ”Män har gjort kvinnor till objekt i många tusen år och när en kvinna tar kontroll över sin kropp och säljer den på sina egna villkor får folk panik”, skriver en av dem enligt GP.

Tidningen har också intervjuat Läkaren och psykoanalytikern Rigmor Robért, som menar att det som framkommer om Djurfront visar tydliga tecken på en sektmiljö.

Nekar till inblandning

Djurfronts ledare skriver i ett mail till GP att han inte har något med det hela att göra.

Under dagen kommenterades nyheten flitigt på sociala medier. En av kommentarerna lyfter att kvinnorna sålde sexuella tjänster redan innan domen: ”Tittade de noga på användarprofilerna, så började de innan domen, så GP försöker få det se ut som regelrätt horeri, vilket det inte är”, skriver hen.

Djurfront själva kommenterar det hela på Facebook med att säga att det handlar om ”lögner och snedvriden information”. Djurfronts medlemmar består till en majoritet av kvinnor, skriver de, som även deltar i andra organisationer.

”Trots detta vägrar GP ge upp bilden av ett manligt styre följt av en beundrarskara bestående av förblindade unga kvinnor tätt efter. Kvinnor som i GP’s värld är degraderade till tanklösa, ofrivilliga medlemmar och sexobjekt. Många av Djurfronts medlemmar har kommenterat detta som förnedrande” skriver Djurfront.