Radar

Danmark ger Ukraina en halv miljon doser Astravaccin

Vaccin mot covid-19 från AstraZeneca.

Danmark skickar inom kort 500 000 doser vaccin mot covid-19 till Ukraina, uppger utrikes- och hälsodepartementen. Totalt planerar landet att donera tre miljoner vaccindoser under 2021.

Att just Ukraina får en stor del av sprutorna har att göra med ländernas nära samarbete – och att det är en viktigt nation i närområdet, enligt utrikesminister Jeppe Kofod (S).

– Det är glädjande att vi har möjlighet att hjälpa Ukraina med vaccin i en tid då Ukraina har stort behov av det, säger Kofod.

Ukrainas vaccinkampanj har varit långsam i jämförelse med andra europeiska länder. Donationen, som består av Astra Zenecavaccin, uppges ha kommit till stånd genom direkta samtal mellan statsminister Mette Frederiksen (S) och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Ukraina, med cirka 44 miljoner invånare, har hittills konstaterat knappt 2,3 miljoner fall av covid-19. 53 800 människor har dött i sjukdomen, enligt den sammanställning som Johns Hopkins University gör.

Att Danmark ger bort vaccin har inte enbart med generositet att göra. Landet vill undvika att stora lager skapas och man vill inte heller sitta på vaccin som riskerar att bli för gammalt.

Vilka länder som ska få de övriga doserna uppges ännu inte vara bestämt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV