Radar · Migration

Grönt ljus för nödhjälp till Syrien via Bab al-Hawa till 2022

Miljontals syrier är beroende av att korsningen Bab al-Hawa hålls öppen för hjälpsändningar.

FN:s säkerhetsråd har enats om att förlänga det humanitära tillträdet till Syrien från Turkiet via gränskorsningen Bab al-Hawa. Att det skulle förlängas var osäkert in i det sista eftersom Ryssland – återigen – hotat med veto. Utan grönt ljus från säkerhetsrådet hade miljontals syrier försatts i en ännu svårare situation än den de tvingas leva i idag.

In i det sista var det osäkert om FN och deras partners på marken skulle få tillstånd att fortsätta transportera in viktig hjälp och förnödenheter i Syrien via Bab al-Hawa. Ryssland, som är permanent medlem i FN:s säkerhetsråd, har flera gånger hotat med veto och eftersom det är säkerhetsrådet som beslutar om sådana här saker hade det inneburit att mandat saknats. Bab al-Hawa är den sista korsningen som FN får föra in hjälp via, sedan tre andra har stängts. Det innebär att det är en mycket viktig livlina för miljontals syrier.

Ryssland är allierade med Syriens diktator Bashar al-Assad. Varför de velat stoppa det humanitära mandatet att föra in förnödenheter är att de hävdar att vapen på så viss också kunnat hamna i händerna på rebellgrupper, vilka fortfarande är aktiva i nordvästra Syrien. En del av dessa grupper har även fått stöd från Turkiet. En humanitär katastrof skulle ha väntat om mandatet inte förlängts, som Syre rapporterade om i fredags.

Men i lördags enades FN:s säkerhetsråd om att förlänga tillträdet. Ett mycket positivt besked enligt humanitära organisationer och även medlemmar i säkerhetsrådet. Mandatet via resolution 2585 gäller fram till den 10 juli 2022 och innan dess måste säkerhetsrådet återigen enas om att förlänga det. Läget i särskilt nordvästra Syrien är mycket svårt och allt fler människor lever på gränsen till svält. Liksom många andra länder där människor varit beroende av den informella ekonomin och tillfälliga påhugg för att få ihop till brödfödan har även det krigsdrabbade Syrien känt av pandemins effekter.

Det är främst till Idlibprovinsen som hjälpen som forslas in via Bab al-Hawa ska till. Hjälpinsatsen i regionen är en av de största i världen och omkring tusen lastbilar kör in från Turkiet varje månad.