Radar · Inrikes

Försäkringskassans regler är sämre för barn med långtidscovid än för vuxna

Vuxna som drabbas av långtidscovid har rätt till sjukpenning i 180 dagar, men samma regler gäller inte för barn.

Föräldrar får som mest vabba 120 dagar per år enligt Försäkringskassans regler – även om barnet är fortsatt sjukt. Det fick mamman till sonen Mio veta efter att han drabbats av långvariga symtom på grund av covid-19. ”Det kommer att slå mot oss ekonomiskt”, säger mamman Anne-Lie till Aftonbladet.

I slutet på november fick Anne-Lie Karlsson och hennes sambo covid-19. Även hennes tre barn, som inte testades, fick symtom på förkylning. Efter tre veckor mådde alla så pass bra att de kunde återvända till jobb och skola.

Allt verkade ha gått bra fram tills i början av januari. Då fick den äldsta sonen Mio, 11 år, över 40 graders feber och började kräkas. Det visade sig att han hade drabbats av MIS-C – en livshotade sjukdom som barn kan få efter att ha haft covid-19 och som innebär att immunförsvaret börjar attackera kroppens organ.

Mio lades in på intensivvårdsavdelningen för barn. Under flera dygn var hans tillstånd instabilt.

Nu är Mio hemma igen men fortfarande mår han inte bra – trots att det har gått ungefär sex månader sedan insjuknandet. Han har fått diagnosen fatigue, vilket innebär extrem hjärntrötthet. Dessutom har han sämre balanssinne och kan få kramp i musklerna. Allt detta påverkar skolgången, och Anne-Lie får hela tiden vara beredd på att ta hem honom när han tappar orken. Dessutom blir han helt slut av att leka med vänner, och Anne-Lie måste ingripa innan det går över gränsen.

Nekas fler vab-dagar

Men trots att Mio fortfarande mår dåligt får inte Anne-Lie mer vab av Försäkringskassan. Orsaken är att regelverket enbart ger ersättning för 120 dagars vård av sjukt barn per år.

Hon kan inte heller ansöka om vård för allvarligt sjukt barn, eftersom han inte anses var tillräckligt sjuk. Och då ingen vet om Mios symtom är bestående går det inte att ansöka om omvårdnadsbidrag.

– Det spär på ångesten ytterligare. Vad ska jag göra? Jag kommer inte kunna lämna honom själv. (…) I praktiken kommer det slå mot oss ekonomiskt om jag är hemma utan stöd. Då min man jobbar kommer vi kunna betala räkningar men inget mer än så, säger hon till Aftonbladet.

Andra regler för barn än för vuxna

Vuxna med långtidscovid har rätt till sjukpenning i 180 dagar och har efter det möjlighet att få sjukskrivningen förlängd. Men samma regler gäller alltså inte för barn.

På Försäkringskassan hänvisar man att det är ett politiskt beslut att endast ge 120 dagars vab per år.

– Om antal vab-dagar ska utökas så är det en fråga för politiker, vi besluter inte om reglerna, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan, till Aftonbladet.

Han råder föräldrar som befinner sig i samma situation att försöka pussla ihop föräldraledighet och semestrar för att kunna vara hemma med sitt sjuka barn, eller hitta släktingar som kanske kan hjälpa till.

I dag finns det bara 250 bekräftade fall av MIS-C i Sverige, enligt Maria Altman, barnläkare vid barnreumatologen vid Astrid Lindgrens barnsjukhus. Det är ovanligt att ha komplikationer så lång tid som Mio, de flesta tillfrisknar efter några veckor, säger hon, uppger Aftombladet.