Radar · Inrikes

Åtalad polis: Sköt hemlös man två gånger – får behålla jobbet

En polis som sköt och skadade en man åtalas för tjänstefel men får behålla jobbet även om han fälls.

En hemlös flydde ut på en fönsteravsats, sex meter över marken, när polisen kom. En polisman sköt mannen två gånger. Han träffades och föll handlöst till marken. Polisen som sköt åtalas för tjänstefel, men får behålla jobbet även om han fälls. Det rapporterar tidningen Dagens Juridik.

Händelsen inträffade för drygt ett år sedan. Polisen fick larm från flera personer om att en man tagit sig in i ett trapphus. När polisen anlände uppstod tumult och mannen flydde ut på en fönsteravsats, sex meter över marken. I handen hade han en gardinstång. Enligt polisen var mannen drogpåverkad och hotfull.

Ordväxling uppstod och en av poliserna sköt mannen två gånger. Mannen träffades i benet och armen och föll handlöst till marken. Mannen fördes till sjukhus med ”allvarliga kroppsskador i underbenet, låret, handleden, samt frakturer på benen, mellanfoten, armbågsbenet och i ryggen.

– Dom säger att jag förmodligen aldrig mer kommer kunna gå normalt på ojämna underlag, och inte kunna springa mer och förmodligen ha smärtor resten av livet, berättar mannen i förhör, enligt Dagens Juridik.

Åklagaren i fallet anser att det inte förelåg en nödvärnssituation, och polismannen åtalas.

Polisens personalansvarsnämnd, som yttrat sig till domstolen, konstaterar dock att polisen får behålla jobbet även om han fälls.