Radar · Utrikes

Många döda i israeliska flyganfall i Syrien

Israel har anfallit mål i östra Syrien.

Israel har genomfört flyganfall på bred front i östra Syrien. Ett 50-tal människor uppges ha blivit dödade.

Israeliska stridsflygplan anföll under natten till onsdag positioner vid en gränsövergång mellan Syrien och Irak, längs med den stora motorväg som förbinder huvudstäderna Damaskus och Bagdad.

Det är ett i raden av israeliska angrepp i Syrien de senaste veckorna och enligt Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar strider i Syrien från Storbritannien, är det det klart dödligaste.

57 personer dödades vid totalt 18 anfall mot militära mål och posteringar, enligt SOHR:s uppgifter. Människorna beskrivs dels som syriska regeringssoldater och dels som irakiska och afghanska medlemmar i miliser som verkar med stöd från Iran.

Enligt Syriens statligt kontrollerade medier anföll israeliska flygplan också staden Dayr al-Zawr (Deir Ezzor) och området Albu Kamal.

Israels upptrappning sker före ett maktskifte i USA, där den tillträdande presidenten Joe Biden inte väntas ha en lika konfrontativ inställning till Iran som sittande president Donald Trump.

Den israeliska militären kommenterar i regel inte angreppen. Under förra året anföll Israel fler än 500 mål i Syrien, enligt israelisk utsago.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV