Radar · Nyheter

Hallå där … Syres nya krönikör Myra Åhbeck Öhrman

Myra Åhbeck Öhrman, ny krönikör på Syre.

Hon kommer från den antirasistiska organisationen ”Inte rasist, men …” och har därefter fortsatt som frilansade skribent och debattör. Hon säger sig ha en spretig intressesfär men fokuserar gärna på internetkultur och jämställdhetsfrågor. Och så får debatten inte bli för trevlig, det är viktigt. Syre välkomnar Myra Åhbeck Öhrman som ny krönikör.

För dem som eventuellt inte känner till dig, hur skulle du beskriva dig själv?

– Jag är en väldigt frihetlig och nyfiken person med en ganska spretig intressesfär. När jag var yngre höll jag på mycket med gaming och hängde ofta på internet. Frågor som rör internet har i och med det blivit oerhört viktigt för mig. Annars är jag uppväxt i Härnösand, norrländsk glesbygd, vilket också har gjort att glesbygdsperspektivet är viktigt för mig. Och så har jag bråkat väldigt mycket med rasister i mina dagar.

Vad har du gjort tidigare?

– Jag har skrivit för ”Inte rasist, men …” (IRM) där jag granskade Sverigedemokraterna. Det höll jag på med under ett par år. Jag har även varit kampanjansvarig för IRM. Efter förra valet ville jag göra något annat, bidra med egna perspektiv snarare än att ifrågasätta andras. Sedan dess har jag jobbat dels med opinionsbildning i sociala medier och dels som frilansande skribent för bland annat Opulens och Arbetet.

Vad kommer Syres läsare få ta del av från dig?

– Jag hoppas kunna bidra med en bättre förståelse för frågor som rör internet och politik. För mig är det oerhört läskigt att de allra flesta makthavare som sitter och tar beslut har så dålig kunskap om internet. Det gäller bland annat integritet Jag har bråkat jättemycket om frågan kring porrfilter till exempel. Där är det så uppenbart att många inte förstår hur internet fungerar. Jämlikhet är också en hjärtefråga, och då pratar vi om allt från klasser till kön, likabehandling helt enkelt.

Vad är det som driver dig i ditt engagemang?

– Dels så har jag nog alltid haft problem med auktoriteter. När tillräckligt många med makt säger att ”nu är det så här”, då blir jag motvalls av bara farten. Sedan vill jag bilda mig en egen uppfattning. Jag vill gärna också få människor att tänka efter.

Du har väldigt många följare i sociala kanaler som Twitter och Instagram. Vilka röster följer du själv, om vi håller oss till ett nedskalat axplock?

– Det är så olika under olika perioder. Men jag läser mycket av det Paula Dahlberg skriver. Hon driver bloggen Vardagsrasismen och har ju också börjat skriva krönikor här på Syre. Hon har hållit en konsekvent intersektionell linje i sitt arbete och skriver om mycket som är både viktigt och intressant. Johannes Klenell, kulturredaktör på Arbetet, är också bra. Han är en av de politiska röster i Sverige som verkligen kan angripa det politiska samtalet med ett visst mått av humor. Sedan läser jag mycket utländsk press med ett frihetligt vänsterperspektiv. Jacobin (amerikansk tidskrift, reds anm) är väldigt bra.

Läs även: Hallå där … Syres nya krönikör Paula ”Vardagsrasismen” Dahlberg