Radar · Integritet

Grekland driver vaccincertifikat i EU

Mikael Sandlund, ordförande i Delegationen för medicinsk etik, tycker att det enda som fungerar är att alla ska följa samma regler och rekommendationer.

Greklands premiärminister föreslår att EU ska utforma ett gemensamt system där personer som vaccinerats mot covid-19 ska få ett certifikat och kunna resa utan restriktioner. ”Att de som är vaccinerade generellt ska följa helt andra regler än övriga tror jag är en väldigt dålig idé”, säger Mikael Sandlund, Svenska Läkaresällskapets delegation för medicinsk etik.

Greklands regering vill underlätta resandet inom EU, där många länder i dag har krav på coronatester och karantän.

”Det är bråttom att komma fram till en gemensam uppfattning om hur ett system med vaccincertifikat kan utformas, så att alla medlemsländer accepterar det”, skrev premiärminister Kyriakos Mitsotakis i ett brev till EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, enligt Sveriges radio.

Enligt ministern kommer Grekland inte att införa krav på vaccin för resenärer.

Vaccincertifikat har även diskuterats i till exempel Storbritannien. The Telegraph uppgav tidigare att brittiska ministrar bett företag att ta fram certifikat som kan visa att resenärer inte bär på covid 19, skriver Omni. Enligt uppgiften kan certifikatet innehålla biometrisk data, det vill säga känsliga personuppgifter.

I Danmark planeras det för ett vaccinpass i vår, vilket Danmarks radio rapporterar om.

Men det finns kritik kopplat till dels insamlandet av känsliga personuppgifter, dels att vissa medborgare får större friheter än andra. Mikael Sandlund, ordförande i Delegationen för medicinsk etik, menar att det är problematiskt att förse vaccinerade med fördelar och att det försvårar prioriteringsordningen; att personer som löper störst risk för en allvarlig covid-infektion vaccineras först.

– Många länder har redan olika krav för resande, till exempel krav på tester ett visst antal dagar före och intyg för det. Så gällande resande kan det ju bli liknande med vaccin och då behöver man väl hitta ett system för det. Men de som är vaccinerade, de som har en genomgången covid-sjukdom, de som ännu inte är vaccinerade och inte varit sjuka ska följa samma regler och rekommendationer. Det är det enda som fungerar, säger han.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV