Radar · Integritet

Funktionsnedsatta blir tvingade till socialen: ”Fruktansvärt”

Allt fler personer med intellektuell funktionsnedsättning förlorar sin ersättning från Försäkringskassan och tvingas vända sig till socialtjänsten.

Personer med intellektuell funktionsnedsättning förlorar i högre grad sin ersättning från Försäkringskassan. Istället tvingas de söka försörjningsstöd från socialtjänsten. Det rapporterar SVT om i en granskning.

Många människor med intellektuell funktionsnedsättning är engagerade i det som kallas för daglig verksamhet, en sysselsättning som är anpassad efter individens behov och förmåga.

Genom daglig verksamhet får man ersättning, vilket betalas ut av Försäkringskassan. Nivån på ersättningen är mycket låg, något som FUB – en intresseorganisation för personer med intellektuell funktionsnedsättning – lyfter fram i en intervju med SVT.

– Det här är de fattigaste personerna vi har i vårt land. De kan aldrig få någon löneökning utan de får den lägsta nivån på ersättningen, säger Elisabeth Ingvarsson, rättsombud på FUB.

I en granskning som SVT har gjort framgår det att allt fler personer med intellektuell funktionsnedsättning förlorar sin ersättning för daglig verksamhet, till följd av att Försäkringskassan omprövar sina beslut.

– Och då måste man alltså gå till socialen, till socialförvaltningen, och ansöka om pengar där. Det är ju fruktansvärt, säger Elisabeth Ingvarsson till SVT.

Enligt SVT:s granskning drabbade detta 1085 personer under 2019, vilket är att jämföra med 2018, då 850 personer drabbades.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV