Radar · Djurrätt

Filmade på slakteri – kan dömas för olaga intrång

Medan djurrättsaktivisterna filmar fortgår arbetet på slakteriet.

I dag ställs nio aktivister inför rätta anklagade för olaga intrång, efter att ha gått in på ett slakteri och filmat. I samband med rättegången hålls en stödmanifestation utanför Borås tingsrätt.

Nio medlemmar i djurrättsgruppen Slakteriinspektionen kan dömas för olaga intrång eller grovt olaga intrång efter att de under hösten 2019 gick in på Dalsjöfors slakteri öster om Borås för att filma slakten.

 – Att vi fortfarande 2021 i Sverige dödar kännande varelser på löpande band är skamligt, säger Martin Smedjeback, som är en av de åtalade i Borås tingsrätt i ett pressmeddelande.

De åtalade har erkänt att de gick in på området och filmade utan tillstånd, men flera av dem säger i förhör att de inte anser att det borde vara ett brott. I ett inlägg på Slakteriinspektionens Facebooksida förklarar organisationen orsaken till intrånget: ”Vi skulle helst inte visa insidan av ett slakteri. Men så länge dödandet fortgår känner vi en plikt att både exponera och sätta oss emot våldet. Vi kämpar för och tror på en framtid som förbjuder dessa dödsfabriker.”

Slakteriets ägare KLS Ugglarps, som är Sveriges näst största slakterikedja, yrkar på ersättning om 38 820 kronor, på grund av produktionsstopp och hygienåtgärder med anledning av de objudna gästerna. Att de åtalade även filmade slakteriarbetare och livestreamade deras arbete i sociala medier beskrivs i förundersökningen som att de har ”ofredat personalen”.

I samband med rättegången hålls stödmanifestationer för Slakteriinspektionen utanför Borås tingsrätt samt Västerås tingsrätt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV