Krönikor

Attacken på det fria ordet

Jag har börjat lyssna rätt mycket på Fox news. Det är sällan jag håller med dem, utom enstaka personer som Chris Wallace, men jag anstränger mig för att inte bara störa mig på vad de säger, utan att faktiskt ta in deras argument och reflektera.

Just nu pågår en egentligen relevant diskussion om “free speech” och tystande av konservativa röster. Och jag blir liksom hela tiden besviken.

Frågan är nämligen väldigt relevant. Det handlar om gränsdragning som inte är självklar. ”Big tech”, som de säger, det vill säga i huvudsak Twitter och Facebook, men nu även Apple, Google och Amazon (AWS), är lite default-mässigt ofta liberala, och de har gått en knivig balansgång.

Nu har de i rask takt vidtagit följande åtgärder:

1. Stängt av Trump och diverse andra från Facebook och Twitter. Tagit bort allt som har med ”Stop the steal” att göra.

2. Stängt av Parler (AWS, Google, Facebook).

3. Dra in donationer till de kongressledamöter som röstade för att inte godkänna Bidens röster i Pennsylvania och Arizona (diverse företag).

Det finns en mycket relevant diskussion att hålla här runt deras ansvar, vilka regelverk som är rimliga och huruvida de borde agerat tidigare eller inte alls och i den diskussionen behöver vi alla minnas att det är lätt att ropa på censur när det gäller motståndarsidan. För i synnerhet Facebook och Twitter får kritik vad de än gör.

Angela Merkel har lyft en helt annan vinkel: Det borde inte vara företagen utan lagstiftning som styr upp reglerna. För mig som länge jobbade med privacy (personlig integritet) är det lite intressant, för lagstiftning är den europeiska approachen medan företag förväntas reglera sig själva i USA.

Kort sagt: Det är bäddat för eftertanke och djupa paneldiskussioner. Mainstreammedia har börjat, men de är fortfarande yrvakna.

Men Fox news. Alltså. De intervjuar “experten” Tomi Lahren och liknande. Och domen är solklar: Big Tech och Biden har gjort gemensam sak. De har velat tysta konservativa länge, och nu har de hittat sin ursäkt, i form av försöket till statskupp. Någon framförde hur många gånger Trump censurerats (det vill säga, hans tweets hade fått en varningstext om att han ljög om valfusk), och det var flera hundra, och Biden hade det hänt noll gånger, och ”what does that tell you?!”. Jo. Att konservativa är förföljda. Inte en tanke ägnades åt det faktum att Biden kanske helt enkelt följde reglerna.

Men om man ska ha en diskussion om Twitters agerande, och inte tar dit någon som försvarar dem, så måste man ju i alla fall framföra deras argument. De har varit megatydliga med varför de tog bort Trumps konto. Det är bara att läsa innantill. Sedan kan man attackera deras ställningstagande bäst man vill.

”Conservatives are not allowed to even have questions about voter fraud! People are afraid! I lost 50 000 Twitter followers!”

Jag vet inte säkert vad jag tycker i dag i frågan, och jag välkomnar argument från båda sidorna medan jag bestämmer mig. Men det är för mig inte det minsta svårt att begripa att de som jobbar inom eller äger det som kallas ”big tech” tycker det är oerhört äckligt att veta att deras verktyg använts för att planera en statskupp och för att sprida lögner som fått människor att begå horribla brott. När ingen på Fox news ens lyckas adressera deras oro för att det ska hända igen utan istället bara rasar mot vad man närmast beskriver som förföljelse av Trumpsupportrar ökar ju paradoxalt nog riskerna för fler terrordåd.

Det som är mest tragiskt av allt är att Fox news inte ägnar en minuts eftertanke till sin egen skuld, när de låtit Levin, Ingraham, Hannity, Judge Jeanine och Dobbs oemotsagda trumpeta ut att ”Donald Trump won the election” i två månader.

Om man drar lans till försvar för det fria ordet bör man kanske fundera över vad man vill använda det till.

Det är ändå bra att terroristerna är rumphuggna.

”Att Trump slutat twittra känns som när hajen försvinner under ytan. Han är fortfarande kvar.” Seth Meyers.