Radar · Miljö

Samisk oro över Gállokgruvan: ”Blir svårare stå emot andra satsningar”

Svenska samers riksförbund avfärdar påståendet att Gállokgruvan behövs för den gröna omställningen.

Snart kan regeringen ge grönt ljus till gruvan Kallak/Gállok utanför Jokkmokk. Svenska samers riksförbund hör till de som oroas. Ordföranden Matti Blind Berg ger inte mycket för talet om projektets betydelse för den gröna omställningen. ”Det enda som är grönt är dollarbuntarna som gruvbolaget kommer att tjäna”, säger han.

Sedan 2014 har planerna på järnmalmsgruvan Kallak, eller Gállok som den heter på lulesamiska, legat på regeringens bord i flera omgångar. Miljöpartiet har motsatt sig ett godkännande, men efter partiets utträde ur regeringen har näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) signalerat att ett ja till gruvan kan vara nära förestående.

– Vi gillar ju gruvor, det är bra med gruvor. De kan hjälpa oss med den gröna omställningen och skapar massor av jobb, säger han till SVT Norrbotten.

Också gruvbolaget beskrivet projektet som ett led i klimatomtställningen och pekar på behovet av järnmalm till produktionen av fossilfritt stål. Men Matti Blind Berg menar att järnmalm på intet sätt går att jämföra med de mer sällsynta metaller som behövs för exempelvis batterier i elbilar. Han anser att Gállokprojektet handlar om strikt kommersiella intressen, någon klimatvinst ser han inte.

– Det enda som är grönt är dollarbuntarna som gruvbolaget kommer att tjäna, säger Matti Blind Berg till Syre.

Unesco varnar

FN-organet Unesco har varnat för skador på världsarvet Laponia om gruvan blir verklighet. Området utgör i dag Europas största sammanhängande naturlandskap. Näringsminister Karl–Petter Thorwaldsson erkänner att gruvan kan få konsekvenser för såväl naturen som den samiska rennäringen, men menar att det är en avvägning regeringen har att göra mot industriell nytta, sysselsättning och exportinkomster.

– Vi har ett särskilt ansvar för rennäring och samer. De finns där och det är en viktig verksamhet för Sverige. En bra dialog måste vi fortsätta med, säger han till SVT.

Det uttalandet lugnar inte Matti Blind Berg.

– En dialog måste fyllas med reellt innehåll. Om inte samiska rättigheter respekteras blir det en monolog, säger han.

Matti Blind Berg menar att gruvan skulle bli förödande för såväl rennäring som besöksnäring i Jokkmokk. Men han är också orolig att ett ja till Gállok skulle bereda väg för fler gruvprojekt i samiska områden.

– Säger man ja här, blir det betydligt svårare att stå emot andra gruvsatsningar, med tanke på att järnmalm inte är någon kritisk mineral, säger Matti Blind Berg.