Krönikor

Mot amerikanska zombier finns inget vaccin

Numer påminner verklighetens USA i så hög grad om en zombiefilm att det snart är omöjligt att märka någon skillnad.

I alla fall om man får tro en släkting i Kanada. Nu är det inte äkta zombier han är ute efter – ingen skugga över dem, voodoo är seriösa grejer – nej, det är den här nya zombievarianten som bekymrar honom. Han bor nämligen bara en halvkilometer från gränsen.

Kommer ni ihåg de där bilderna från Michigan förra sommaren? Plötsligt dök de upp från ingenstans. Till synes helt vanliga män och kvinnor, arga och med förvridna anletsdrag skrek de ut sin ilska över att guvernören försökte förhindra dem från att dö i covid-19. Ingen av dem kunde sätta fingret på exakt vad i guvernörens beslut som upprörde dem, men de kunde tänka sig att kidnappa och mörda henne bara för att visa att de minsann hade rättigheter. Rättigheter, som om man får tro intervjuerna med dem, ingen av dem egentligen kunde reda ut.

De flesta var arga för att de inte fick gå till frissan eller bowlinghallen.

Det är skälet till att han varnar mig för att flyga inrikes i USA. Flighterna är nämligen fulla av zombies, och han får uppenbarligen stöd av det amerikanska luftfartsverket.

Sedan januari 2021 har de mottagit ca 3 800 rapporter om våldsamt beteende bland passagerare, varav många, men inte alla resenärer vägrar att följa det federala kravet på ansiktsmask. Resten är mest allmänna psykopater. Sara Nelson, ordförande för de amerikanska kabinpersonalens fackförbund berättar om fysiskt våld och sexuella övergrepp, rasistiska påhopp och trakasserier.

”Vi är alla mer traumatiserade än vi inser”, säger Raymond Tafrate, professor i kriminologi vid Connecticut State university. ”Pandemin isolerade människor och orsakade all slags stress och problem i deras liv. Människor är i sämre mentalt skick än tidigare.”

Men det är den enkla förklaringen. Rapporter om våldsamma incidenter på amerikanska flygningar är långt ifrån ett nytt fenomen. Faktum är att IATA, flygbolagens internationella organisation, slog larm redan under 2017. Kabinpersonalen påpekade redan då att aggressionen härrör från ett brutaliserat politiskt debattklimat, där alla normer och sociala, juridiska och politiska traditioner i landet tycktes upphävda. Inspirationskällan var inte svår att finna.

Men tro inte att det är över, Trumps zombiearmé har fullt upp. Hittar man inga ”antifa”, ortodoxa judar eller pacifister att spöa upp, kan man ju alltid göra som de där tungt beväpnade vita männen i Oklahoma. De som går in på polisstationer med dragna vapen bara för att ”testa polisernas respekt för den amerikanska konstitutionens andra tillägg” (som oss emellan inte säger ett ord om rätten att gå in beväpnad på en polisstation).

Poliser brukar inte gilla den sortens tilltag, men juristerna hindrar dem från att ingripa – polisen får nöja sig med att skälla ut männen. Det hela hade slutat annorlunda om männen hade haft en annan hudfärg.

Finns inget vaccin mot zombier, så jag håller mig till Kanada.

Den pratglade poliskonstapeln som ringde och bjöd in till ett samtal om nazismen bland polisen under kriget.

Även den här gången hamnade IPCC:s klimatrapport under rubriken ”utrikes” i några svenska media. Jag menar … va?

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV