Radar · Miljö

XR protesterar för skogen – flera aktioner väntas i år

Extinction rebellions aktion består bland annat av att affischera, läsa upp en dikt utanför Holmen papers och spela musik som handlar om att bevara jorden.

Skogsbruket i Sverige är ohållbart. Det hotar klimatet och samernas möjligheter att leva traditionellt. Därför protesterar just nu Extinction Rebellion utanför skogsbolaget Holmen papers i Norrköping – en aktion som kommer följas av flera.

Svenskt skogsbruk är värre än länder som är ökända för att skövla skog. Det menade FN år 2018 när de rankade världens länder efter hur stor andel av landets yta som utgjordes av skyddad natur. Sverige hamnade på 99:e plats, långt efter länder som fått stark kritik för skogsskövling, som exempelvis Brasilien (33:e plats) och Malaysia (73:e plats), enligt Naturskyddsföreningen.

Det vill Extinction rebellion protestera emot. Tillsammans med Fältbiologerna och samiska aktivister jobbar de med kampanjen Skogsupproret som främst riktar sig mot statliga Sveaskog. Just nu genomför XR Norrköping dessutom en aktion vid Holmen papers huvudkontor i Norrköping. Företaget är en av Sveriges största ägare av skog och använder liksom de flesta skogsbolag kalhyggen när de hugger ned skogen. Johan Rosenqvist, aktiv i Extinction rebellion förespråkar i stället Lübeckmodellen, och att skydda 30 procent av skogen.

– Då borde man prioritera områden med höga naturvärden som kan bli till enorma kolsänkor och ett paradis för en stor mängd arter, säger han.

Extinction rebellion satte upp en satirisk affisch vid Holmen papers i Norrköping
Extinction rebellion satte upp en satirisk affisch vid Holmen papers i Norrköping. Foto: Privat. 

Flera aktioner är att vänta

Aktionen utanför Holmen papers är en av flera skogsaktioner som planeras.

– Åtminstone två större aktioner ligger i rännan som är större än denna, säger Per Svenson, också medlem Extinction rebellion.

Men han vill inte säga mer än så. Dessutom kan aktionerna fortsätta även nästa år.

– Så länge vi har ett ohållbart skogsbruk, där det bara är kalhyggen, där man kör över samerna och där läget är så oerhört allvarligt så kommer det finnas grupper som sätter emot, säger Per Svenson.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV