Radar · Inrikes

USA:s militär ute ur Afghanistan 11 september

USA:s president Joe Biden.

USA kommer att kalla hem landets samtliga soldater från Afghanistan till den 11 september. Natos försvars- och utrikesministrar videomöts för att diskutera framtida insatser.

Uppgiften kommer från en högt uppsatt medarbetare till president Joe Biden.

Biden ska själv kungöra beslutet på onsdagen, och därmed förklara ett slut på den amerikanska närvaron i Afghanistan, meddelar Vita huset.

Kraftfullt svar

Enligt rådgivaren har Biden kommit till slutsatsen att USA har möjlighet att genomföra trupptillbakadragandet till datumet i höst. Det skulle i så fall vara på 20-årsdagen av attackerna mot World Trade Center i New York och Pentagon i Washington DC.

Men med utspelet om truppreträtt kommer också en varning riktad till talibanerna om ”kraftfullt svar” på eventuella attacker.

Direkt efter beskedet från Washington DC kom uppgifter om att militäralliansen Nato:s försvars- och utrikesministrar ska hålla en videokonferens på onsdagen om Afghanistanfrågan.

Nära kontakter

USA:s utrikesminister Antony Blinken och försvarsminister Lloyd Austin deltar i videomötet tillsammans med Natochefen Jens Stoltenberg.

– De allierade har haft nära kontakter om vägen framåt i Afghanistan i flera månader, säger en uppsatt Natotjänsteman till AFP.

USA kommer därmed att ha kvar trupper i Afghanistan efter den slutpunkt, den 1 maj, som förre presidenten Donald Trump bestämt. USA har mellan 2 500 och 3 000 soldater i Afghanistan. Dessa ingår i Nato:s insats i landet, där sammanlagt 9 600 soldater befinner sig.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV