Radar · Politik

SD ger inga besked om skarpa regeringskrav

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD).

SD:s partiledare Jimmie Åkesson vill ha ett mer omfattande avtal än januariavtalet inför valet 2022. ”Vår bedömning är att vi med Moderaterna och Kristdemokraterna är överens om riktningen”, säger han.

Åkesson säger att det är nödvändigt med en ”handlingsplan” som täcker områden som pensioner, rättspolitik, migrationspolitik, integration och kunskapsförmedling i skolan. Men det är inget krav i dagsläget.

– En sådan här politisk överenskommelse bör i princip utgöra en handlingsplan för alla centrala delar av regeringens politik, säger han.

Den ska vara mer omfattande än de 73 punkter som ingår i januariavtalet mellan regeringen, Centern och Liberalerna. Några regelrätta förhandlingar mellan M, KD och SD har dock inte inletts.

Ministerposter

Åkesson har tidigare sagt att ett avtal med Moderaterna och Kristdemokraterna om sakpolitik före en statsministeromröstning skulle göra det ”lättare både för oss och för andra att veta vad som gäller”.

Man måste komma bort från luddiga formuleringar, enligt Åkesson.

– Det innebär att man kan få en ganska hög reformtakt, och det behövs.

Om det innebär att partiet även måste vara med och förhandla om statsbudgeten är oklart.

SD-ledaren lämnar på en pressträff i riksdagens Andrakammarsal inga besked om partiet kommer att kräva ministerposter i en regering. Han säger vidare att statsrådsposter aldrig varit ett självändamål för partiet, utan att det är inriktningen på politiken som är det viktiga.

– Vi kan samtidigt konstatera att om vi skulle ingå i ett regeringsunderlag utan poster, så ställer det avsevärt högre krav på de partier som ingår i regeringsunderlaget, säger Åkesson.

Han vill ha inflytande i proportion till SD:s storlek och ser helst en majoritetsregering efter 12 år med, som Åkesson beskriver det, svaga, handlingsförlamade minoritetsregeringar.

Utbildar äntringsstyrka

Men frågan om ultimativa krav kommer ”alldeles för tidigt”.

– Det är sådant som kommer att aktualiseras i ett senare skede.

Sverigedemokraterna vill förmedla att de tar regeringsfrågan på största allvar och att partiet har förändrats under åren i riksdagen. På pressträffen deltog även gruppledare Henrik Vinge och partisekreterare Richard Jomshof, som understryker att ett intensivt arbete pågår för att göra SD redo att sitta i regering.

Jomshof tycker nu att partiet är uppgiften mogen.

– Det tycker jag definitivt att vi är, vi befinner oss i en helt annan situation än inför förra valet.

SD gör ett omtag när det gäller talespersoner inom olika politikområden samt förbereder tjänstemän. Samtidigt utbildas en så kallad äntringsstyrka.

– Syftet med denna grupp är naturligt att vara redo, så fort valet är över, om vi hamnar i en situation där vi kommer att få sitta i regering, så ska den verka för Sverigedemokraternas intressen i regeringskansliet, säger Richard Jomshof.

TT söker M och KD för en kommentar. På Twitter skriver KD-ledaren Ebba Busch:

”Noterar att inga ultimativa krav ställs i dag men en tung markering kring att Sveriges bästa måste vara det avgörande för ett maktskifte. Jag tycker det är en konstruktiv och klok hållning.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV