Radar · Morgonkollen

Kina vill ha ”entusiastiska” angivare på nätet

Kinas regim försöker att hålla ett hårt grepp om debatten på nätet.

Det sprids en farligt felaktig bild av det 100-årsjubilerande Kommunistpartiet på nätet, tycker regimen i Kina. Via en ny tipslinje manas nätsurfare att ”entusiastiskt rapportera skadlig information”.

”En del har dolda motiv för att sprida historienihilistiska felaktigheter online”, heter det i ett meddelande som lagts upp av den cybermyndighet i Peking som på engelska kallar sig CAC.

Historienihilister är enligt Kinas styre människor som ifrågasätter diktaturens offentliga bild av partiets tidigare prestationer. I sommar firar Kommunistpartiet i landet 100 år, och inför jubileet är regeringen extra mån om en positiv bild på nätet.

”Vi hoppas att majoriteten av internetanvändarna aktivt deltar i att övervaka samhället, och entusiastiskt rapporterar skadlig information”, skriver CAC.

Extrem pessimism

Internet är strikt reglerat i Kina, många västliga sociala medier är förbjudna och den som är regimkritisk på nätet riskerar hårt straff. Tidigare i år skärptes tonen ytterligare, i form av nya regler mot förolämpningar och förtal av nationalhjältar, anklagelser som kan leda till fängelse i upp till tre år.

Ordet nihilism kommer från latinets nihil (ingenting), och är en term som brukar användas om extrem pessimism, en livssyn att allting saknar mening och värde.

Med regimens språkbruk är det nihilism att ”förneka den framstående socialistiska kulturens storhet”, att beskriva partiets historia på ”förvridna” sätt och i största allmänhet att angripa ledarskapet och den förda politiken.

Några närmare detaljer om hur angivarna ska belönas och missdådare straffas yppar CAC inte i nuläget.

Känsliga frågor

Bland kända frågor som är känsliga för Kommunistpartiet är Himmelska fridens torg 1989 och Taiwan.

Demonstrationer på det berömda torget i Peking för 32 år sedan slogs brutalt ned av militären, med hundratals eller till och med tusentals dödsoffer som följd. Men att tala om detta offentligt eller på nätet är tabu i Kina.

Vad gäller Taiwan vill inte regimen i Peking höra talas om att ön med nästan 25 miljoner invånare numera fungerar som ett demokratiskt, självständigt land. För Kinas styrande är det en självklarhet att Taiwan ingår i landet.