Radar · Utrikes

Tyskland anklagar Belarus för ”hybridattack”

Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel anklagar regimen i Belarus för att genomföra ”hybridattacker” mot EU med hjälp av flyktingar. EU misstänker att regimen i Belarus skickar flyktingar över gränsen som hämnd för sanktionerna mot landet.

– Vädjan till den belarusiska sidan är att förstå att försvarslösa människor från andra regioner utnyttjas till att användas i hybridattacker, sade Merkel på en presskonferens tillsammans med Polens premiärminister Mateusz Morawiecki.

Merkel gjorde uttalandet vid ett besök i Polen, som gränsar till Belarus.

– Jag tycker att det är helt oacceptabelt att genomföra sådana hybridattacker på individers bekostnad, fortsatte förbundskanslern.

Under de senaste månaderna har tusentals migranter och flyktingar korsat eller försökt korsa gränsen från Belarus mot EU-länderna Polen, Lettland och Litauen.

Polen har svarat genom att skicka 2 000 soldater till gränsen, och påbörjat bygget av ett taggtrådsförsett gränsstängsel för att stoppa flyktingarna.

EU misstänker att Belarus regering medvetet skickar flyktingar över gränsen som hämnd för EU:s sanktioner mot landet.

Hybridattack är ett samlingsbegrepp för handlingar från statliga och icke-statliga aktörer som kan användas utan att passera tröskeln för en formell krigsförklaring, enligt EU-kommissionen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV