Radar · Inrikes

Liten förståelse för fibromyalgi inom vården: “Tas inte på allvar”

Vårdpersonal i Sverige har dålig kunskap om fibromyalgi, enligt drygt hälften av de patienter som har sjukdomen och tillfrågats i en ny studie.

Personal inom vården har låg kunskap och liten förståelse för hur fibromyalgi påverkar livet för de som lider av sjukdomen. Det tycker hälften av de patienter som lever med sjukdomen, enligt en ny studie vid Röda Korsets högskola.

Fibromyalgi är en sjukdom som innebär ökad smärtkänslighet och långvarig smärta eller värk i musklerna på flera ställen i kroppen. I dag lider ungefär 200 000 personer i Sverige, de flesta av dem kvinnor, av sjukdomen. Trots det är förståelsen för sjukdomen inom vården låg, enligt en ny studie från Röda Korsets högskola.

Syftet med studien, som till en början var ett studentarbete men senare omarbetades och utvidgades, var att ta reda på hur personer som lider av fibromyalgi upplevt sina möten med vårdpersonal i Sverige. I studien medverkade totalt 409 personer med fibromyalgi, genom att besvara ett anonymt självrapporterat frågeformulär online.

Resultatet visar att en majoritet, 54 procent, upplever att vårdpersonalen saknar förståelse för hur sjukdomen påverkar livet. Nästan hälften av patienterna uppger dessutom att de alltid eller mestadels känner rädsla för att söka vård på grund av fibromyalgi, då vårdpersonal saknar kunskap om diagnosen. En tredjedel av de tillfrågade patienterna upplever också att bemötandet inom vården är dåligt. 30 procent uppger att de upplever att de inte tas på allvar.

– I fritextsvar bekräftas bilden av att kunskapen och förståelsen bland vårdpersonalen om sjukdomen är låg. Många upplevde skepticism, okunskap och ointresse i vården, men en del upplevde också professionalism och empati. Resultaten visar också att yngre personer upplevde ett sämre bemötande än den något äldre patientgruppen, säger Catarina Nahlén Bose, lektor vid Röda Korsets högskola och medförfattare till studien, i ett pressmeddelande.

Enligt Catarina Nahlén Bose tyder resultatet på att kunskapen om sjukdomen måste öka.

– Att så många som en tredjedel av patienterna med fibromyalgi hade dåliga erfarenheter av bemötandet i hälso- och sjukvården, särskilt bland de yngre patienterna, visar att kunskapen om fibromyalgi måste öka. Det är viktigt att patienterna tas på allvar och behandlas på respektfullt sätt och ges adekvat vård, säger Catarina Nahlén Bose.

Här kan du ta del av hela studien: “Can Someone as Young as You Really Feel That Much Pain?” – A Survey on How People With Fibromyalgia Experience Healthcare in Sweden

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV