Radar · Utrikes

Drönarattack kan ha träffat biståndsarbetare

Afghanska journalister dokumenterar vraket av bilen som blev föremål för den amerikanska drönarattacken den 29 augusti.

USA:s sista krigshandling i Afghanistan skulle stoppa en terrorattack. I stället kan drönarattacken av misstag ha riktats mot en biståndsarbetare – som arbetade för en amerikansk organisation, enligt en granskning gjord av The New York Times.

Drönarattacken den 29 augusti, USA:s sista krigshandling efter 20 år i Afghanistan, riktades mot ett tätbefolkat bostadsområde nära huvudstaden Kabuls flygplats.

USA:s försvarsdepartement meddelade snabbt att anhängare till IS Khorasan oskadliggjorts och att ett planerat attentat mot flygplatsen avvärjts.

Terrorgruppen hade tre dagar tidigare, genom ett självmordsdåd som dödade närmare 200 människor, slagit till mot folkmassorna som trängdes utanför flygplatsen i hopp om en plats på något av de sista evakueringsplanen.

Bland offren fanns 13 amerikanska soldater och attacken satte USA:s president Joe Biden under hård press. Men oron över fler terrordåd kan ha lett till militära misstag, rapporterar The New York Times.

Inga bevis för sprängmedel

Den amerikanska tidningen har granskat videofilmer från drönarattacken och hittat flera hål i den officiella versionen.

Enligt USA:s försvarsdepartement inträffade en kraftig ”sekundär explosion” efter drönarattacken, vilket ska ha visat att fordonet som var måltavla var lastat med sprängmedel. Men enligt tidningen finns inga bevis för en andra explosion, som exempelvis skador på närliggande byggnader.

Bilen ska ha körts av Ezmarai Ahmadi, som arbetade åt en amerikansk biståndsorganisation och själv hade ansökt om att evakueras till USA. Enligt The New York Times granskning kan USA:s militär ha sett hur Ahmadi och en kollega lastade bilen med vattendunkar och misstagit dessa för sprängmedelsbehållare.

Tio civila dödsoffer

Tidningen uppger att tio civila dödades i drönarattacken. Samma uppgift har nått nyhetsbyrån AFP som har pratat med Ezmarai Ahmadis bror.

USA:s försvarsdepartement har tidigare medgett tre civila dödsoffer i attacken.

– Drönarangreppet baserades på goda underrättelser och vi tror fortfarande att det avvärjde ett nära förestående hot mot flygplatsen, säger Pentagons talesperson John Kirby i en kommentar till granskningen.

Han lägger till att ”inget annat lands militär arbetar hårdare än vi för att förhindra civila offer”.

Fakta: IS Khorasan

IS Khorasan har funnits i östra Afghanistan sedan slutet av 2014 och är en regional förgrening av den internationella terrororganisationen IS. Exakt hur samröret med IS ser ut är dock oklart.
Terrorrörelsen ligger bakom några av de senaste årens blodigaste terrordåd i Afghanistan och grannlandet Pakistan. Måltavlorna har inkluderat moskéer, helgedomar, marknader och sjukhus, med mängder av civila dödsoffer som följd. Särskilt utsatta har shiamuslimer varit, då de av IS betraktas som ”otrogna”.
Talibanerna och IS Khorasan är svurna fiender. Grupperna delar vissa sunnijihadistiska idéer, men har också konkurrerande maktanspråk.
Källa: AFP