Startsida - Nyheter

Energi · I blickfånget

André Catry: Den patriotiske hackern som blev författare

Efter många år som säkerhetskonsult inom data har André Catry skrivit en fiktiv roman där han använder erfarenheterna från sitt yrkesliv för att skapa spänning.

Som ung dataintresserad kille med dyslexi blev André Catry en av världens bästa hackers. Senare lockade uppdrag om säkerhetskonsult för olika företag, försvarsmakten och Säpo. Nu har han skrivit sin första bok Honungsapan för att väcka folks medvetande om cyberattacker.

Missiler exploderar och slår ut olika datacenter i Sverige och elnätet saboteras. Regeringen står utan möjlighet att kommunicera med polis och militär. Ett storskaligt krig står för dörren samtidigt som deep fake-videor sprids där statsministern hyllar Ryssland. Då kliver den kvinnliga agenten MAC in i handlingen. Det är upptakten för it-säkerhetsexperten André Catrys nya roman.

– Alla teknik och metoder jag beskriver är tagna ur verkligheten, sedan är attacken från Ryssland påhittad. Men det är den här typen av scenarier som krigsmakten använder i sina krigsspel så det är ju inte helt orealistiskt, säger André Catry.

Ovanlig bakgrund

Att André Catry nu för första gången testar sina vingar som författare är lite otippat, inte bara med tanke på hans bakgrund inom data och it-säkerhet – han är också gravt dyslektisk, berättar han.

– På en tiogradig skala är jag nog nivå åtta dyslektisk. Det här är ett problem som jag har fått överkomma hela mitt liv men som jag inte låter hindra mig. För att kunna skriva boken har jag tagit hjälp av andra som har fått styra upp texten, säger André Catry.

Han berättar att han ofta försöker skriva debattartiklar och insändare som inte sällan handlar om samhällets sårbarhet inför it-attacker. En av de redaktörer, som han brukade ta hjälp av, tipsade honom om ett bokförlag som genast tände på hans idéer. Nu planerar André Catry att skriva en hel serie thrillerromaner efter att ha fått blodad tand med sin debut.

– Jag har inga skönlitterära pretentioner utan vill förmedla ett budskap. Jag vill gärna nå andra grupper som vanligtvis kanske inte följer debatten, säger André Catry.

På frågan om det inte ligger en säkerhetskonsults självintresse att förmedla en bild av samhällets sårbarhet, elaka cyberterrorister och farorna med den “ryska björnen”, säger han att han inte längre arbetar med it-säkerhet på det sättet. I stället är han fast besluten att allt han gör eller skapar på något sätt ska gagna Sverige, berättar han.

– Det kanske låter konstigt. Men med allt jag har arbetat med har jag tänkt att det på något sätt ska vara bra för Sverige.

Debattartikel om cyberförsvar

Det var just en debattartikel som ledde till samarbete med Försvaret. André Catry och en kollega skrev i början av 2000-talet en insändare att Sverige borde inrätta ett slags digitalt försvar.

– Tiden var inte mogen för det då, men 20 år senare så har cybersoldater blivit verklighet. Jag var med tidigt 2004 för att sätta upp det nya cyberförsvarsförbandet
och skapa olika sensorssystem för att försvara vår infrastruktur, säger han.

När en överbelastningsattack skedde mot flera stora nyhetssajter i Sverige 2016 var han med och försökte analysera angreppet. Det var en typ av cyberattack där nyhetsföretagens servrar utsattes för en enorm trafik och slogs ut, vilket gjorde att hemsidorna inte gick att nå.

Vem eller vilka som ligger bakom kan vara svårt att reda ut i slutändan, eftersom det går att köpa den här typen av tjänster illegalt. Förövarna kan också befinna sig var som helst i världen.

– Vid överbelastningsattackerna mot Region Gotlands hemsida i år visade det sig att det var en minderårig pojke som låg bakom. Det går alltså att sitta på sitt pojkrum och orsaka stora skador, säger André Catry.

Hackade hemma i Vingåker som barn

Numera är Norrmalm i Stockholm hans hem. Hans mor kommer från Belgien och hans far är norsk same. Uppväxten skedde på en rad olika platser, Antwerpen, Hallunda och Vingåker. De första trevande stegen inom programmering gjorde han redan som barn i Sörmland. I
början av 1980-talet testade han att hacka och ganska snart var han igång med att sälja egna datorprogram.

Jobbkarriären fortsatte och han utvecklade sina färdigheter till att inte bara hacka sig in i system utan att skydda kunder från andra hackers. Det fanns ett stort behov från olika företag att låta professionella hackare försöka testa deras säkerhetssystem. 1995 hamnade han på ambassaden i Moskva med uppdrag från Utrikesdepartementet att
försöka bygga infrastrukturnätverk. Det var ett slags startskott för it-säkerhet och att arbeta med olika myndigheter.

Vann VM i hacking

En stor fjäder i hatten var när han var med och tävlade i VM i hacking 2005 på Def con i Las Vegas, USA. Där ställde han upp i och vann tre olika tävlingar.

– Jag vann en svart läderjacka och inträdesbiljett till Def con som gälla hela livet. Det är roligt att få ha varit med om något så stort som hacker.

Klientelet på Def con skiljde sig inte från den specialgrupp han satte ihop när han drev sitt eget företag. Målet var att samla Sveriges bästa hackers och för att komma med var man tvungen att klara svåra inträdesprov. Arbetsmiljön var väldigt speciell, eftersom många av medarbetarna hade någon form av bostavsdiagnos som adhd eller Aspergers.

Det finns en romantiserad bild av hackers att de är socialt inkompetenta och enstöringar, men den bilden som Hollywood har målat upp stämmer inte. Skillnaden är bara att när de arbetar så har de en förmåga att stänga ute dörren till omvärlden och vara väldigt fokuserade på sin uppgift, berättar André Catry.

–Jag ångrar ibland att jag sålde mitt företag. Det var en fin stämning där med medarbetarna även om det kunde vara en utmaning att vara chef för dem. Det känns ibland som jag
förlorade min “tribe” eller familj, när vi skiljdes åt.

Några av karaktärerna i hans bok Honungsapan är inspirerade av personer han har mött eller arbetat tillsammans med. Nu väntar han spänt på reaktionerna på sitt förstlingsverk.

– Det har varit en väldigt spännande resa att gå från hacker till att arbeta med försvaret och Säpo, till att bli författare trots dyslexi. Om det blir många negativa recensioner får jag ta lärdom av det. Det är så jag fungerar, att jag ständigt vill utveckla mig och lära mig mer, säger André Catry.

Fakta André Catry:

Har fyllt 56 år.

Bor med sin fru på Norrmalm i Stockholm och har fyra barn, varav två som fortfarande bor hemma.

Intressen: Sjukligt intresserad av teknik, gillar att åka skidor, är dykinstruktör.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV