Radar · Integritet

Flera kritiska till kinesisk ägare i vårdföretag

”Vi behöver diskutera hur vi vill hantera att en repressiv diktatur kan ta del av integritetskänslig information”, säger professor Björn Regnell.

Socialdemokraterna i ett par regioner är kritiska till det nya kinesiska ägandet i Doktor.se. Professor Björn Regnell säger också att det är problematiskt att det privata vårdbolaget, som har integritetskänslig information, har kinesiska ägare.

Det kinesiska IT-bolaget Tencent köpte i somras in sig i Doktor.se, vilket har skapat oro bland socialdemokrater i regioner.

– Finns det en risk att uppgifter kommer i fel händer och används av den kinesiska staten?, frågar Elin Norén (S), oppositionsråd i Dalarna, som intervjuades i P4 Dalarna.

Sofia Jarl (C), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, svarar att regionen ställer höga krav på säkerhet och sekretess samt att inga indikationer finns på att den kinesiska staten tar del av data.

Till Sveriges radio uppger Doktor.se att inga ägare kan ta del av patientdata.

Enligt Elin Norén kan kinesiskt ägande vara en orsak att säga upp avtalet.

– Vill S ändra på det här måste man väcka frågan på nationell nivå genom lagstiftning, säger Sofia Jarl.

”Kinesiska staten vill ha full kontroll”

Björn Regnell är professor i programvarusystem vid LTH, Lunds universitet.

– Tencent är en av de tre stora kinesiska IT-jättarna som tillsammans med Baidu och Alibaba kallas BAT, och de har ett speciellt förhållande till den kinesiska staten. Kina godkänner att företagen tjänar pengar, men inte att de påverkar beteendet hos medborgarna, säger han.

Björn Regnell menar att både BAT och de västerländska IT-bolagen GAFAM, en akronym för Google, Amazon, Facebook, Apple och Microsoft, har syftet att tjäna pengar, men skillnaden är att Kinas stat har ett uttalat intresse av datan.

– I en repressiv stat finns andra syften. Kina vill ha full kontroll över data i de appar som övervakar medborgarna och styr deras beteende.

Enligt honom går det inte att veta huruvida den kinesiska staten kan ta del av data från Tencent.

– Vi behöver diskutera hur vi, som en öppen demokrati och en av planetens mest digitala samhällen, vill hantera att en repressiv diktatur, med makt över ett gigantiskt företag, kan ta del av integritetskänslig information.

S i Stockholm krävde ägarprövning

När affären blev känd ifrågasatte Magnus Isacson, ordförande i Svensk förening för allmänmedicin, i en intervju med TV4 att det inte har förts en diskussion om vem som får äga svensk sjukvård.

Därefter gick Talla Alkurdi (S), oppositionsregionråd i Stockholm, ut med krav på en förnyad ägarprövning. Men enligt Tobias Nässén (M), vård- och valfrihetsregionråd, ansågs inte Tencents ägande på 5 procent tillräckligt för att göra en sådan bedömning.

Läs mer:

Regionerna gör revolt mot nätläkarna – vägrar betala

Doktor.se

är den näst största digitala vårdgivaren i Sverige, efter konkurrenten Kry.
driver i Sverige tio vårdcentraler och uppgav att 1,2 miljoner konsultationer genomfördes i fjol.
rapporterade en omsättning på 750 miljoner kronor 2020, med en rörelseförlust på 23 miljoner.

ä
Källa: Doktor.se och Bolagsverket (SvD)