Radar · Migration

Ytterligare 160 afghaner på väg mot Sverige

Försvarsmaktens Hercules 848-plan på Kabuls flygplats, under utrymningsarbetet i augusti.

Ytterligare en grupp afghanska medborgare har evakuerats från Afghanistan, uppger utrikesminister Ann Linde (S). ”Det är en grupp på drygt 160 afghanska medborgare”, säger hon till Ekot i Sveriges Radio.

Det gäller enligt Linde främst tidigare anställda vid Försvarsmakten samt ett antal aktivister som arbetat för mänskliga rättigheter

Den inledande svenska evakueringsinsatsen efter talibanernas maktövertagande avslutades den 27 augusti. Sverige lyckades då få ut 1 100 personer, däribland svensk ambassadpersonal, alla lokalanställda på ambassaden, vakter, deras anhöriga, ett antal afghanska kvinnorättsaktivister samt journalister.

Den största gruppen bland de då evakuerade var drygt 600 utsatta personer som fått kvotflyktingstatus, till största delen kvinnor och barn

Den grupp som nu förts ut ur Afghanistan har landat i ett annat land och ännu inte kommit till Sverige, enligt Linde. Migrationsverkets arbete kommer att slutföras på den platsen innan transporten till Sverige genomförs.

Ann Linde säger att arbetet med att få ut fler är komplicerat och riskfyllt, men att utrikesdepartementets personal jobbar intensivt med det.

– Vi fortsätter att hjälpa dem som Sverige samarbetar med.