Radar · Politik

Andersson och Dadgostar ska förhandla om V-stöd

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar lämnar finansdepartementet efter ha att träffat Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson har mött Vänsterledaren Nooshi Dadgostar. ”Vi har haft väldigt bra och konstruktiva förhandlingar här på morgonen”, säger Magdalena Andersson efter mötet.

– Vi har inlett förhandlingar för att Vänsterpartiet ska kunna acceptera mig som statsminister, säger hon och tillägger att hon ser fram emot att fortsätta överlägga med V.

– Jag är beredd att diskutera konkreta sakfrågor. Exakt hur det ser ut i slutändan är för tidigt att säga nu.

– Mina förhoppningar är att det ska leda till ett avtal, säger Dadgostar som inför mötet ställde krav på just förhandlingar och en uppgörelse för att

Hon sade att Magdalena Andersson gjorde klart att hon vill att det hela ska gå snabbt, medan Dadgostar i går talade om att hon ser långa och svåra förhandlingar framför sig.

Fortfarande långt ifrån varandra

Magdalena Andersson uppger att det inte kan bli tal om att förhandla om den budgetproposition som regeringen lagt fram och som riksdagen snart ska ta beslut om. Det vore meningslöst.

– Då kommer inte Centerpartiet att rösta för den, säger Andersson.

När riksdagens talman Andreas Norlén i går gav Magdalena Andersson i uppdrag att sondera möjligheterna att bilda regering gav han henne en frist till tisdagen den 16 november kl. 10.

Nooshi Dadgostar tror att det kan bli svårt att göra upp före det, särskilt som Vänsterpartiet har en stor konferens för sina kommunpolitiker i Göteborg hela helgen.

– Som jag ser det står vi fortfarande långt ifrån varandra, det kommer att kunna ta lång tid, säger Dadgostar om vad som nu ska ske.

Vad förhandlingarna ska ta upp är inte utrett än, enligt V-ledaren, men det finns en rad frågor att avhandla, enligt henne. För V står högre pensioner och förbättringar in sjukförsäkringen högt upp på agendan.

V har understrukit att partiet inte släpper fram Andersson som statsminister utan en uppgörelse. Partiet vill också, i praktiken, ha ett erkännande som en förhandlingspart och att partiets röster och mandat räknas på riktigt.

Vill säkra stöd

Vänsterpartiets stöd, i form av att lägga ner rösterna och inte rösta emot henne, är avgörande för att Andersson ska kunna bli statsminister och bilda regering. Direkt när talmannen givit henne uppdraget bjöd Andersson in V-ledaren till samtal. Men Vänsterpartiet har krävt förhandlingar.

Magdalena Andersson kan begära förlängd tid, efter tisdag, om hon anser sig behöva det. Det framhöll talmannen i samband med att han delade ut uppdraget att sondera till henne.

Centerpartiet har redan meddelat att det kommer att acceptera Magdalena Andersson i en kommande statsministeromröstning. Men S-ledaren måste även ha Vänsterpartiets stöd.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV