Radar · Miljö

Push för att begränsa bottentrålning – flera förslag om nya förbud

Bottentrålare i Atlanten - en fiskemetod som möter växande kritik och reglering runtom i världen.

Nya Zeelands gröna parti kräver att all bottentrålning inom landets farvatten förbjuds. Även i Sverige och Storbritannien ligger förslag om att förbjuda bottentrålning men i betydligt mindre omfattning.

Kampanjen som det gröna partiet sjösatt i Nya Zeeland syftar till att skapa opinion mot bottentrålning. Samtidigt har partiet lämnat in en motion om att förbjuda fiskemetoden de säger förstör marina habitat på havsbotten.

– När de släpar längs med botten förstör de i princip allting i sin väg, säger Eugine Sage, tidigare naturvårdsminister från det gröna partiet till sajten Stuff.

I dag är på tok för lite skyddat menar de gröna som nu vill få till ett generellt förbud mot all bottentrålning inom gränsen för landets exklusiva ekonomiska zon. Partiet agerar stödparti till det styrande Labourpartiet men om förslaget vinner stöd i parlamentet är ännu oklart.

– Vi gick inte till val på att förbjuda bottentrålning även om det uppenbart finns legitim oro för de negativa effekter det har på miljön, ny teknologi är på väg och jag är villiga att titta på frågan noggrant, sa nuvarande miljöministern David Parker i slutet av förra året till Radio New Zeeland, efter att ha tagit emot 50 000 namnunderskrifter insamlade av Greenpeace.

Svenskt förslag medger undantag

Även i Sverige ligger förslag om förbud mot bottentrålning. Om än inte i samma omfattning som det som nu presenterats i Nya Zeeland. Förslaget gäller enbart ett generellt förbud mot att fiska med bottentrålare i marina reservat och nationalparker, något som i dag är tillåtet.

I det samarbetsavtal som regeringen tecknat med centerpartiet och liberalerna står att det ”hållbara fisket ska utvecklas med åtgärder för att minska bottentrålning i känsliga områden i Sverige och EU, samt att ett generellt stopp för bottentrålning införs i skyddade områden.”

Men det förslag som nu varit ute på remiss öppnar för vissa undantag. Något Greenpeace riktar skarp kritisk mot, miljöorganisationen skriver i sitt remissvar att det är svårt: ”att föreställa sig giltiga anledningar för att ge undantag från ett generellt förbud mot bottentrålning i marina skyddade områden, vare sig det är inom eller utanför trålgränsen”.

Även i Storbritannien har regeringen lagt förslag om förbud mot bottentrålning, bland annat i det stora reservatet Doggerbank (stort som Wales) samt ytterligare tre andra marina reservat. Där har förslaget precis som i Sverige både välkomnats av miljörörelsen och kritiserats för att vara otillräckligt.