Radar · Inrikes

Munskydd och handsprit ska säkra högskoleprov

Årets högskoleprov skrivs med minst två meters avstånd mellan bänkarna.

En rekommendation om munskydd, tillgång till handsprit och minst två meter mellan provskrivarna. Det är några av åtgärderna som sätts in när 30 000 personer skriver högskoleprovet.

På lördagen väntas närmare 30 000 anmälda bege sig till skrivsalar runt om i landet, i hopp om att förbättra sina chanser att komma in på en högre utbildning.

Men Sveriges provanordnare har tvingats ställa om för att högskoleprovet ska kunna genomföras på ett smittsäkert sätt. När Folkhälsomyndigheten nyligen krävde minst två meters avstånd mellan deltagarna flyttades 2 000 anmälda i Stockholm, Göteborg och Uppsala till nästa provtillfälle den 8 maj.

– Kravet om två meters avstånd är anledningen till att man har behövt flytta en del, för det fanns inte riktigt plats för alla. Det finns också en rekommendation om munskydd, säger Peter Honeth, nationell provsamordnare.

Rastvärdar ska hålla koll

I skrivlokalerna kommer det att finnas regler för in- och utpassering och provanordnarna ska se till att id-kort inte lämnas från hand till hand. Särskilda rastvärdar ska hålla koll i pauserna och provskrivarna kommer att ha tillgång till handsprit.

Hur många som får befinna sig i varje skrivsal beror på dess storlek. Bara i Stockholm handlar det om cirka 600 lokaler som används.

– Det vanligaste är att man har ett begränsat antal i klassrum. Då kan det handla om 10-12 personer. Det kan också vara större lokaler där man har spritt ut sig väldigt mycket för att kunna hålla avstånd, säger Peter Honeth.

Följer utvecklingen

I veckan beslutade Åland att ställa in högskoleprovet med hänsyn till smittspridningen. De 80 personer som anmält sig där får skriva provet vid nästa tillfälle, den 8 maj.

Peter Honeth bedömer för närvarande inte att provet behöver ställas in på fler platser. Samtidigt menar han att det inte finns några garantier i ett sådant här läge.

– Vi följer naturligtvis utvecklingen. Skulle det vara så att smittläget förändras på någon ort, så kan man inte utesluta att det får ställas in kort inpå provet på lördag.

Högskoleprovet 2021<br>Universitets- och högskolerådet

Under vårterminen 2021 hålls högskoleprovet vid två olika tillfällen, den 13 mars och den 8 maj.

Syftet med vårens två provtillfällen är att begränsa antalet skrivande och det har funnits ett tak på maximalt 35 000 deltagare per tillfälle. Totalt har nära 59 000 anmält sig.

Den som har symtom på covid-19 eller bor i hushåll där någon är sjuk i covid-19 ska avstå från att delta i provet och får anmälningsavgiften återbetald.