Radar · Djurrätt

Kritiserad valjakt fortgår: ”Norrmän vill ha valar på sin tallrik”

Vikvalen blir upp till 10 meter lång och det beräknas finnas omkring 200 000 individer i världens hav.

Trots ett globalt förbud och en vädjan från EU om att upphöra fortsätter Norge sin kommersiella valjakt. I år tillåter landets fiskeriministerium fångst av 1278 vikvalar, som de hävdar kan fiskas på ett hållbart sätt.

Sedan 1986 råder ett världsomfattande förbud mot kommersiell valfångst. Detta efter att den Internationella valfångstkommissionen, där även Norge ingår, kom överens om ett moratorium. Detta till trots återupptog Norge sin kommersiella valfångst i full skala under 1990-talet. Även Island och Japan tillåter valfiske, i strid med den internationella överenskommelsen.

År 2017 uppmanade EU-parlamentet Norge att sluta fiska val kommersiellt, något som inte har skett. Nyligen annonserade landets fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen att fångstkvoten för vikvalar under 2021 blir 1278 individer, en oförändrad siffra från föregående år.

– Norsk valfångst handlar om rätten att utnyttja våra naturresurser. Vi förvaltar dem på vetenskaplig grund och på ett hållbart sätt. Val är sund och god mat, och norrmän vill ha vikval på middagstallriken, sa Odd Emil Ingebrigtsen i ett pressmeddelande.

Efterfrågan ökar

Under 2019 fångades 429 valar och under 2020 var siffran 503 stycken. Efterfrågan ökade också, enligt NRK.

– Jag hoppas och tror att den uppåtgående trenden för efterfrågan på valkött ökar, fortsätter Odd Emil Ingebrigtsen.

Ministern menar att kvoten är satt i linje med ”beräkningsmodeller utarbetade av vetenskapskommittén i den Internationella valfångstkommissionen” – alltså samma organisation som 1986 beslutade om förbud mot valfiske.

Valforskaren Ari Friedlaender vid University of California i Santa Cruz är kritisk.

– Människor har väldigt dåliga meriter när det kommer till att göra nånting hållbart i fråga om valar, och vi borde inte tillåta att detta fortsätter. Det faktum att vi har ett internationellt förbud mot kommersiellt valfiske är ett tydligt tecken på att det inte finns något hållbart sätt att göra det på, säger han till nyhetsplattformen Mongabay.

Vikvalen klassas inte som hotad, men fyller en viktig roll i ekosystemet, vilket är ett skäl att lämna den i fred, enligt forskare.

Därtill finns kritik kring själva fiskemetoderna, då det kan ta upp till 15 minuter från att den skjuts till att valen dör, säger Kate O’Connell på djurskyddsorganisationen Animal welfare institute till Mongabay:

– Om det gällde tamdjurs välfärd skulle vi aldrig acceptera något sådant.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV