Glöd · Debatt

Det palestinska folkets kamp är allas kamp

De israeliska myndigheterna har beordrat sex palestinska familjer att lämna sina hem i området Sheikh Jarrah för att ge plats för israeliska bosättare.

DEBATT Minst 200 palestinier skadades i samband med oroligheter vid al-Aqsamoskén i Jerusalem i fredags. I lördags skadades omkring 60 palestinier, varav flera barn vid sammandrabbningar när omkring 90 000 människor hade samlats vid al-Aqsamoskén för att be och fira Allmaktens natt, den heligaste natten under ramadan. Enligt olika internationella byråer protesterar demonstranterna främst mot vräkningar av palestinska familjer i området Sheikh Jarrah i östra Jerusalem. Dessutom avfyrade israeliska styrkor vid gränsen mot Gazaremsan tårgas mot palestinier som demonstrerade till stöd för palestinierna i Jerusalem. Det är de värsta oroligheterna på flera år vid moskén.

De israeliska myndigheterna har beordrat sex palestinska familjer att lämna sina hem i området Sheikh Jarrah för att ge plats för israeliska bosättare. Många palestinier i Sheikh Jarrah har bott där i generationer. Som om detta inte var tillräckligt beordrade Israel också att sju andra familjer ska lämna sina hem före den första augusti i år. Totalt kommer 58 palestinska personer, inklusive 17 minderåriga, att utvisas från sina hem. Sheik Jarrah-kvarteret har varit hem för palestinska familjer sedan 1956, det vill säga innan Israels ockupation av Jerusalem ägde rum 1967.

Återigen visas bosättningar vara en av de största hindren för att lösa i konflikten mellan israeler och palestinier. De är olagliga enligt folkrätten, eftersom de är byggda på palestinsk mark. Majoriteten av de israeliska bosättarna har flyttat till de ockuperade områdena sedan den israeliska staten gett ekonomiska fördelar såsom skattelättnader och billiga bostäder i dessa områden.

Spänningarna i denna konflikt bottnar i historiska motsättningar och övergår i hat genom bosättningspolitiken, muren i Gaza och blockaden och militärt förtryck och kontroll som närmast liknar apartheid, samt genom USA:s beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad. I den senaste rapporten som publicerades den 27 april av Human rights watch (HRW) med namnet A threshold crossed: Israeli authorities and the crimes of apartheid and persecution undersöks hur Israel behandlar palestinier. HRW drar slutsatsen att de israeliska myndigheterna begår apartheid och förföljelse mot palestinierna. De räknas som brott mot mänskligheten. Konflikten i Sheik Jarrah-kvarteret ska ses i detta sammanhang.

Feministiskt initiativ fördömer i de starkaste ordalag Israels oproportionella våld och militära förtryck som skadade dussintals palestinska civila, inklusive flera barn. Vi anser att detta våld måste sluta. Våld kommer inte lösa konflikten.

Feministiskt initiativ uppmanar Sveriges regering att inte bara fördöma dessa våldsamma handlingar utan också agera konkret genom att stoppa alla militära avtal mellan Sverige och Israel. Det är viktigt att Sverige följer upp erkännandet av staten Palestina och verkar för att EU tar sitt ansvar och stoppar allt militärt samarbete med Israel och handelsavtal om varor med ursprung i de ockuperade områdena.

Feministiskt initiativ uttrycker också stöd till HRW:s rekommendationen om att den israeliska regeringen bör demontera alla former av systematiskt förtryck som privilegierar judiska israeler och som systematiskt drabbar palestinier. I synnerhet bör myndigheterna upphöra med diskriminerande politik och praxis när det gäller medborgarskap och uppehållsrätt, medborgerliga rättigheter, fri rörlighet, fördelning av mark och resurser, tillgång till vatten, el och andra tjänster och beviljande av bygglov.

136 stater har redan erkänt staten Palestina. Sverige gjorde det den 30 oktober 2014. Det är viktigt att Sverige följer upp erkännandet av staten Palestina genom politiskt stöd till den palestinska myndigheten. Rent konkret bör den svenska regeringen aktivt arbeta för att Israel uppfyller FN:s resolution 194 som ger palestinierna rätt att återvända.