Radar · Utrikes

Tusentals kubaner i protest mot regeringen

Exilkubaner i Miami i USA visar sitt stöd för de regimkritiska protesterna som hålls i Kuba.

Tusentals kubaner deltog under söndagen i en sällsynt protest mot regeringen. Demonstranterna tågade genom staden San Antonio de los Baños, sydväst om Havanna, och ropade slagord med krav på frihet och regeringens avgång.

UPPDATERAD: Vissa av deltagarna, främst unga män, ropade förolämpningar till president Miguel Díaz-Canel, som enligt uppgifter på sociala medier dök upp under demonstrationen.

Protesterna sker samtidigt som coronautbrottet i det kommunistiska landet förvärras, med nytt rekord i antal smittade och döda under söndagen. Pandemin och USA:s sanktioner har lett till långa livsmedels- och medicinköer, med social oro som följd.

Samtidigt syntes mindre stödprotester för regimen i Havanna på söndagen. De höll upp kubanska flaggor och skanderade ”Fidel”, med hänvisning till landets tidigare mångårige ledare Fidel Castro.

Den nuvarande kubanske presidenten Miguel Díaz-Canel ska hålla ytterligare ett tv-tal under måndagen.

För 29:e året i rad krävde FN den 26 juni att USA häver sitt ekonomiska embargo mot Kuba. Beslutet togs med 184 röster mot två och tre nedlagda. – FN

Trots att Joe Biden lovat en ny Kuba-politik har den amerikanske presidenten hittills inte ändrat de beslut som företrädaren Donald Trump tog om Kuba och som skärpte den nästan 60 år långa blockaden
Trots att Joe Biden lovat en ny Kuba-politik har den amerikanske presidenten hittills inte ändrat de beslut som företrädaren Donald Trump tog om Kuba och som skärpte den nästan 60 år långa blockaden. Foto: Ramon Espinosa/AP/TT

Krympande ekonomi

Den plötsliga protestvågen fick tumme upp från Vita huset. USA stödjer ”yttrandefrihet och mötesfrihet i Kuba” och skulle kraftigt fördöma våldsamheter, om sådana riktas mot de ”fredliga demonstranter” som agerar i enlighet med sina rättigheter, hette det i ett uttalande från den nationelle säkerhetsrådgivaren Jake Sullivan.

Under fjolåret krympte Kubas BNP med nära 11 procent, enligt Reuters. Vid sidan av handelsembargot och andra sanktioner kan nedgången kopplas till minskade intäkter från turism på grund av viruspandemin.